Mbajtësit e llogarive të mediave sociale nuk janë ligjërisht përgjegjës për monitorimin e komenteve që bëjnë të tjerët në postimet e tyre, ka vendosur një gjykatë zvicerane.

Marketing

Vendimi erdhi gjatë një rasti testimi kundër ish-deputetit të djathtë Yvan Perrin, postimi i të cilit në Facebook për myslimanët në vitin 2019 tërhoqi komente fyese nga lexuesit, shkruan swissinfo, përcjell Albora.ch.

Vendimi i Gjykatës Federale, i bërë publik të premten, zbuloi se Perrin nuk ishte në dijeni të komenteve, të cilat përfshinin imazhe të një flakëhedhesi dhe një gijotinë, dhe për këtë arsye nuk ishte i detyruar t’i fshinte ato.

Çështja u ngrit nga prokurorët në kantonin Neuchâtel, në Zvicrën perëndimore, pasi dy gjykata më të ulëta kishin refuzuar ankesën e tyre.

Prokuroria argumentoi se Perrin kishte shkelur ligjet kundër racizmit duke mos fshirë komentet, por gjykata e hodhi poshtë çështjen pasi ish politikani i Partisë Popullore nuk ishte as autor dhe as në dijeni të komenteve raciste.

Përgjegjësia penale mund të zbatohet potencialisht vetëm nëse mbajtësi i llogarisë me vetëdije lejon që komentet fyese të mbeten në postimet e tyre.

Zgjerimi i përgjegjësisë për monitorimin e komenteve do t’i ngarkonte njerëzit me një detyrë të paarsyeshme dhe të përhershme të kujdesit, vendosi gjykata.

Duke folur për radion lokale, Perrin e përshëndeti vendimin si një fitore për fjalën e lirë.

Gjashtë persona që paraqitën komente fyese në postim ishin dënuar më parë për shkelje të ligjeve kundër racizmit.

Përgjegjësia penale për autorët e komenteve në mediat sociale, përfshirë ‘pëlqimet’, u vendos në Zvicër në vitin 2017.

Në një gjyq historik atë vit, një burrë mori një dënim me kusht me dy vjet dhe një gjobë 4,000 CHF (4,000 dollarë) për “pëlqimin” e postimeve në Facebook që akuzonin një aktivist të të drejtave të kafshëve për racizëm dhe antisemitizëm. 

Marketing