Pas rritjes së normës bazë të interesit nga BQE, franga është ende e qëndrueshme. Kjo është për shkak të inflacionit më të ulët në Zvicër dhe supozimit në treg se SNB së shpejti do të ndjekë shembullin me një rritje të normës së interesit, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

Franga është dhe mbetet një nga vendet më të njohura për të shkuar në kohë të pasigurta. Rritja rekord e normës së interesit nga Banka Qendrore Evropiane (BQE) të enjten do të ndryshojë vetëm kaq pak. Sepse perspektivat ekonomike dhe politike ende karakterizohen nga shumë paqartësi.

Një ditë para rritjes së normës së interesit të BQE-së, një euro kushtonte pak më pak se 98 centimë, por të premten pasdite vetëm 96 centimetra për euro duhej të viheshin në tryezë me rreth 0,9630 franga.

Rritja më e madhe e normës në histori

Të enjten, BQE kreu rritjen më të madhe të normës së interesit në historinë e saj dhe menjëherë ngriti normën bazë të interesit me 75 pikë bazë (BP). Ajo gjithashtu mbajti perspektivën e rritjeve të mëtejshme të forta.

Normalisht, rritja e normave të interesit e bën një monedhë më tërheqëse në sytë e investitorëve dhe për këtë arsye çon në rrjedhjen e më shumë kapitalit në atë monedhë. Por jo në çdo rast, siç tregon zhvillimi i fundit i kursit të këmbimit euro-frang.

Sipas ekonomistëve, kjo vjen kryesisht për faktin se inflacioni në eurozonë ishte 9.1 për qind në gusht, dukshëm më i lartë se në Zvicër me 3.5 për qind. Për më tepër, eurozona po vuan shumë më tepër nga kriza energjetike e afërt dhe ekonomia tashmë po shfaq disa dobësi. Kjo është shkaktuar nga pasojat e luftës në Ukrainë, pengesat e materialeve dhe dërgesave, por edhe nga rënia e konsumit.

Euro është rikuperuar kundrejt dollarit që nga rritja e normës. SHBA dhe eurozona kanë afërsisht të njëjtat shifra inflacioni.

SNB konsiderohet e rreptë

Fakti që Banka Kombëtare Zvicerane (SNB) thuhet se po merr një qasje më të rreptë për të luftuar inflacionin flet gjithashtu në favor të frangut. Banka private J. Safra Sarasin supozon se SNB do të vazhdojë të luftojë inflacionin në mënyrë parandaluese. Sipas UBS, SNB është e gatshme dhe e aftë të rikthejë shpejt inflacionin në nivelin e synuar prej dy përqind.

Dhe tregu ndoshta mendon kështu. Sepse në vazhdën e rritjes së normës së interesit të BQE-së, pritjet e rritjes së normave të interesit të SNB-së gjithashtu u rritën. Prandaj, SNB ka të ngjarë të rrisë normën e saj bazë të interesit me 75 pikë bazë kur të publikojë vlerësimin e politikës monetare më 22 shtator. Në qershor, SNB befasoi tregjet duke rritur me 50 pikë bazë normën bazë të interesit në -0.25 për qind.

Franga nuk mbivlerësohen më

Gjithashtu, SNB-ja, ndryshe nga jo shumë kohë më parë, nuk e gjykon më frangun si të mbivlerësuar dhe po ndërhyn kundrejt frangut në tregun valutor. Përkundrazi, lejon që franga zvicerane të vlerësohet sepse e ndihmon atë të luftojë inflacionin.

Një ditë më parë, presidenti i SNB, Thomas Jordan, kishte konfirmuar në një ngjarje në Cyrih se mbiçmimi aktual i frangut për shkak të presionit të lartë inflacioniste aktualisht është “më shumë i mirë se i keq”.

Banka Kombëtare ndoshta do të ndjekë shembullin

Që kjo të mbetet e tillë, SNB duhet të shtrëngojë edhe vidën e politikës monetare, sipas tregut. Prandaj nuk përjashtohet më një hap i madh nga SNB me një pikë përqindje të plotë, gjë që nga ana tjetër lejon që paratë të rrjedhin në frangun zviceran. Valiant Bank është e bindur se një hap i tillë gjigant do t’i jepte frangës një nxitje të fortë.

Marketing