Pas pilotëve dhe stafit tokësor, zvicerani ka rënë dakord edhe për një marrëveshje të re kolektive të punës (GAV) me ekuipazhin e kabinës. Për vite me radhë, stjuardesat ankoheshin për pagat e ulëta dhe kushtet e këqija të punës. E cila po përmirësohet tani, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

600 franga më shumë paga dhe kushte më të mira pune. Të enjten në mëngjes, zvicerani dhe sindikata e kabinës Kapers njoftuan një marrëveshje në negociatat për një marrëveshje të re kolektive të punës (GAV). “GAV i ri është një përmirësim i madh për stafin tonë. Disa nga qëllimet që ne kemi ndjekur për dekada mund të arrihen kështu,” thotë Sandrine Nikolic-Fuss (53), Presidente e Kapers. Përmirësimi më i rëndësishëm: Rritet paga fillestare nga 3400 në 4000 franga – plus 18 për qind!

Jo vetëm sindikata është duke brohoritur, CEO zviceran Dieter Vranckx (49) është shprehur i kënaqur në një deklaratë. “Jam shumë i lumtur që mund të vendoset blloku i fundit i ndërtimit për të krijuar një bazë të mirë për vitet e ardhshme me të gjitha grupet profesionale. Sipas Vranckx, me kontratën e re kolektive të punës, Zvicra dëshiron të marrë parasysh angazhimin e jashtëzakonshëm të ekuipazhit të kabinës gjatë viteve të fundit, “dhe gjithashtu të sigurojë stabilitetin e nevojshëm dhe perspektivat tërheqëse për një të ardhme të suksesshme në 2023 dhe më tej”.

Planifikimi më i mirë

GAV aktual do të kishte qenë i vlefshëm deri në pranverën e vitit 2024, por tashmë mund të ndërpritet në prill 2023. Kontrata e re kolektive e punës ka një afat pesë vjeçar, anëtarët e Kapers duhet ta miratojnë kontratën me votim. Kjo duhet të bëhet deri në fund të shkurtit.

Përveç pagës fillestare, e cila do të rritet nga 3,400 CHF në 4,000 CHF, pagat do të rriten me të paktën 4 për qind në të gjitha nivelet e tjera të pagave. Ashtu si pilotët, edhe anëtarët e kabinës do të marrin orarin e tyre të punës pak më herët për të planifikuar më mirë jetën e tyre personale. Përveç kësaj, Sëiss po prezanton modele të reja me kohë të pjesshme, duke përfshirë një model “Study & Fly”, i cili synon t’u ofrojë studentëve më shumë fleksibilitet. Në përgjithësi, GAV i ri do t’i kushtojë zviceranëve rreth 100 milionë franga.

Vështirësitë e ekuipazhit të kabinës

Marrëveshja është pritur gjatë. Në të kaluarën, ekuipazhi i kabinës së zviceranëve i është drejtuar vazhdimisht publikut dhe është ankuar për pagat e ulëta dhe kushtet e vështira të punës. Një stjuardesë zvicerane zbërtheu paketimin për të parë funksionimin e brendshëm të kabinës dhe doli në pension të parakohshëm. “Nuk më pëlqente më puna. Kushtet e punës gjatë pandemisë më kanë hequr dëshirën për të fluturuar”, tha ajo.

Vazhdimisht pati protesta. Pasi ekuipazhi i kabinës thirri kolektivisht të sëmurë, një herë tjetër stjuardesat i dërguan një letër proteste Blick dhe raportuan për djegie. 300 anëtarë të kabinës janë pushuar nga puna në vazhdën e pandemisë – pak më shumë se gjysma u kthyen në fillim të këtij viti. Ata tani gëzojnë kushte më të mira pune.

CEO pragmatik zviceran

Për CEO zviceran Dieter Vranckx, marrëveshja me ekuipazhin e kabinës është një sukses. Pas marrëveshjeve me pilotët dhe stafin tokësor, një marrëveshje me kabinën ishte qëllimi i tij i madh deri në fund të vitit, siç tha ai në një intervistë për Blick në tetor. “Ne duam të arrijmë stabilitet për vitin 2023 – jo vetëm operacionalisht, por edhe brenda”.

Edhe gjatë negociatave të gjata me pilotët, ishte Vranckx ai që më në fund gjeti një zgjidhje në tryezë, pavarësisht kërcënimit për një grevë. Më pas ai u vlerësua për natyrën e tij pragmatike. Vranckx thuhet se ka qenë gjithmonë i hapur dhe i gatshëm për kompromis në takimet me sindikatat e kabinës. Rezultati është një marrëveshje jo e pakuptimtë – për herë të parë në vite.

Marketing