Aktualisht Zvicrës i mungojnë specialistët kudo. Veçanërisht më i prekuri është sektori i energjisë në fushën e energjive të rinovueshme. Sipas shoqatës së industrisë Swissolar, ka mungesë të më shumë se 20,000 punëtorëve të kualifikuar vetëm për zgjerimin e sistemeve fotovoltaike, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

“Rreth 7,600 njerëz aktualisht punojnë në industri, deri në vitin 2050 do të jenë mbi 28,000”, thotë Noah Heynen, CEO i kompanisë energjetike Helion. Në vitet e ardhshme, rreth 1600 njerëz do të duhet të punësohen çdo vit, gjë që paraqet një sfidë të madhe për industrinë. Vetëm Helion aktualisht punëson deri në 20 punonjës të rinj në muaj.

 Vetëm nga viti 2024 industria do të ofrojë praktikën e vet për teknikët diellorë me një Certifikatë Federale të Kompetencës. U kuptua shumë vonë se sa shpejt po përparonte zgjerimi i energjive të rinovueshme. “Ne marrim njerëz nga profesione të tjera dhe i rikualifikojmë”, thotë Heynen. Si shembuj, ai përmend profesionet e lidhura me to, si çatixhinjtë apo elektricistët, por edhe ndërruesit e karrierës, për shembull nga mekanikët e makinave.

Refugjatët si instalues

Megjithatë, jo të gjithë ata që mund të instalojnë një sistem diellor në një çati duhet të jenë specialistë. Për disa punë, mjaftojnë njerëzit me aftësi manuale dhe një arsim të thjeshtë bazë. Këtu hyn programi i integrimit në punë “Refugees go Solar+”: Refugjatët ndihmojnë në instalimin e sistemeve diellore.

“Refugees go Solar+” u lançua nga organizatat jofitimprurëse Root & Branch dhe Solafrica me ndihmën e Sëissolar. Disa kompani energjetike po marrin pjesë, si 3S Solar Plus, Clevergie , ISP Electro Solutions dhe Helion .

“Me ne, refugjatët së pari kryejnë një fazë prej një deri në tre muaj,” thotë Heynen von Helion. Kuptimi teknik është një avantazh, por më i rëndësishëm është vullneti. Praktika e provës pasohet nga një praktikë gjashtëmujore, gjatë së cilës ata mësojnë zanatin e tyre në ndërtim. Qëllimi: punësimi i përhershëm. Heynen: “Pres pesë punonjës të rinj të përhershëm deri në fund të 2022.”

Një fitore e dyfishtë

Eksperiencat e deritanishme janë “jashtëzakonisht të mira”, siç thotë Heynen. Ata do të punonin me refugjatët për disa vite. Nuk ka të bëjë vetëm me biznesin: ndërsa njerëzit në nevojë marrin perspektiva të reja karriere, mendimi i punonjësve të përhershëm të Helion po ndryshon gjithashtu. “Shumë njerëz duan të ndihmojnë,” thotë ai. Nga bashkëpunimi janë zhvilluar edhe miqësi private.

Në përgjithësi, Heynen nuk e pikturon të ardhmen e tregut të punës aq të zezë siç profetizohet ndonjëherë. Veçanërisht brezi i ri është serioz për të bërë diçka që ia vlen.

Të gjitha përpjekjet së bashku – praktika e ardhshme, programe si “Refugjatët shkojnë Solar+”, një ofertë më moderne për punë – do të nënkuptonin që mungesa e punëtorëve të kualifikuar mund të eliminohet. Heynen: “Jam i bindur se ne mund ta bëjmë atë.”

Albora.ch

Marketing