Në muajt e fundit, inflacioni ka arritur majat e paimagjinuara. Prandaj, inflacioni është në nivelin më të lartë në mbi 40 vjet dhe nuk ka asnjë shenjë përmirësimi për momentin. Në një intervistë me Ö1, shefi i Unimarkt, Andreas Haider foli hapur dhe qartë për të ardhmen e çmimeve të larta.

Marketing

Qumështi dhe frutat janë rritur në mënyrë masive kohët e fundit. Mesatarisht, rritja e kostos së shportës së produkteve ushqimore është tashmë pesë për qind krahasuar me një vit më parë. Prandaj, konsumatorët kanë kohë që të gërmojnë gjithnjë e më thellë në xhepat e tyre, gjë që, siç raportohet, në disa raste çon edhe në situata kërcënuese për jetën.

Një përmirësim i situatës nuk do të arrihet kaq shpejt, ose ndoshta aspak. Haider, kreu i zinxhirit të supermarketeve Unimarkt, po mjegullon shpresat e të gjithë atyre që presin që çmimet të normalizohen. Ai supozon se inflacioni do të rritet edhe me tre deri në katër për qind gjatë këtij viti.

“Ne supozojmë se niveli i çmimeve do të ulet më pas në këtë interval, por do të mbetet i tillë,” thotë Haider për Ö1 dhe pret një normë inflacioni prej tetë deri në nëntë për qind gjatë vitit 2022. Vala e inflacionit është gjithashtu e rëndë për supermarketin vetë zinxhirët fryjnë.

Aktualisht është shumë e vështirë të llogaritni saktë çmimet tuaja. Nga njëra anë, furnitorët dhe prodhuesit do të rrisnin kostot, por edhe klientët do të vuanin nga rritjet enorme. “Të gjithë kanë një argument se pse ai tani po kërkon një çmim më të lartë,” thotë Haider.

Furnizuesit e rrjetit të supermarketeve kanë rritur çmimet për shërbimet e tyre deri në 25 për qind në javët e fundit. Edhe për ta puna është bërë më e vështirë dhe mbi të gjitha më e shtrenjtë  për shkak të rritjes së kostove të karburantit./albora.ch/

Marketing