Gjermanët po bëjnë më pak dush si përgjigje ndaj mungesës së energjisë dhe krizës së kostos së jetesës.

Marketing

Një sondazh i kryer nga INSA në mediat gjermane zbulohet se pothuajse dy të tretat e gjermanëve tani po bëjnë dush më të shkurtër në përgjigje të thirrjeve të shumta të qeverisë për ta bërë këtë.

62% e të anketuarve në sondazh thanë se kishin reduktuar kohën e dushit dhe po laheshin më rrallë në krahasim me vetëm disa javë më parë, ndërsa 35% thonë se nuk e kanë ndryshuar rutinën e pastrimit.

Çuditërisht, ata në grupin me të ardhura më të ulëta thanë se kishin ndryshuar sjelljen e tyre më shumë se çdo grup tjetër.

Pothuajse gjysma e të anketuarve (45%) thanë gjithashtu se po përgatiteshin për një dimër të vështirë, siç është blerja e një gjeneratori emergjent të energjisë.

Gjermanëve u thuhet se do të duhet të pranojnë një ulje të standardeve të tyre të jetesës për t’u përshtatur me situatën aktuale.

Shumë prej tyre janë përgjigjur me panik duke blerë soba dhe dru zjarri, duke çuar në shterimin e furnizimeve në të gjithë vendin.

Në fillim të këtij muaji, ministri i mjedisit i Hamburgut paralajmëroi gjermanët se uji i nxehtë mund të racionalizohet dhe të vendosen kufizime në temperaturat maksimale të dhomës si rezultat i krizës energjetike.

Gjithashtu, gjermanëve u është thënë në mënyrë të përsëritur që të bëjnë më pak dush për të kursyer energji, madje Bild ka publikuar një artikull që sugjeron që larja më pak të bën të nuhasësh më mirë.

Një ministër i qeverisë pohoi gjithashtu se gjermanët duhet të përballojnë kostot e larta të energjisë duke fikur ngrohjen dhe duke veshur pulovra më të ngrohta.

Qiradhënësi më i madh rezidencial i Gjermanisë, i cili zotëron rreth 490,000 prona do të vendosë racionimin e energjisë që do të ulë ngrohjen e qiramarrësve gjatë natës në përgjigje të rënies së importeve të gazit nga Rusia.

Qytetet në të gjithë Gjermaninë po planifikojnë të përdorin arenat sportive dhe sallat e ekspozitës si hapësira ngrohës” këtë dimër për të ndihmuar qytetarët që nuk janë në gjendje të përballojnë kostot e larta të energjisë.

Para fillimit të luftës në Ukrainë, Gjermania importonte 55 për qind të gazit të saj nga Rusia së bashku me një të tretën e naftës dhe 45 për qind të qymyrit të saj.

Marketing