Nuk ka rrezik për një ndërprerje të plotë të energjisë në Francë këtë dimër për shkak të krizës aktuale, por disa ndërprerje nuk mund të përjashtohen gjatë kërkesës së pikut, tha ministria e infrastrukturës dhe energjisë.

Marketing

Ministria tha se ulja e konsumit kombëtar të energjisë elektrike me 1% deri në 5% në shumicën e skenarëve dhe deri në 15% në një skenar ekstrem të mungesës së gazit dhe motit shumë të ftohtë mund të ndihmojë në shmangien e një krize energjie.

Gjithashtu shtoi se do të jetë vigjilent për të monitoruar zhvillimet e tregut nga nëntori ose më herët nëse është e nevojshme. Rreziqet e ofertës janë veçanërisht të larta midis nëntorit dhe janarit, por situatat e tensionuara nuk mund të përjashtohen në tetor, shkurt ose mars.

Pasiguritë kryesore në sektorin e energjisë elektrike përfshijnë situatën energjetike në vendet fqinje, rritjen e kërkesës në muajt në vijim dhe programin për rifillimin e reaktorëve bërthamorë francezë – gjysma e të cilëve aktualisht janë jashtë funksionit për shkak të problemeve të korrozionit dhe mirëmbajtjes së planifikuar.

Analizat aktuale tregojnë se bilanci ofertë-kërkesë nuk pritet të jetë i rrezikuar në muajt e ardhshëm dhe se sistemi elektrik pritet të funksionojë normalisht, megjithëse një përkeqësim i krizës energjetike mund të ndryshojë situatën.

Skenarët më ekstremë për Francën do të përfshinin mungesën e furnizimit, mungesat e gazit në Europë dhe kushtet ekstreme të motit. Por edhe në skenarin më të keq, kriza e energjisë do të çonte në kufizime të konsumit dhe jo në një ndërprerje totale.

Marketing