Marketing

Një “jo” e mundshme në qendrat e votimit më 15 maj do të rrezikonte sistemin Shengen-Dublin, paralajmëruan sot këshilltarët federalë, Karin Keller-Sutter dhe Ueli Maurer.

Forcimi i Frontex garanton sigurinë dhe lirinë e Zvicrës, transmeton albora.ch.

“Një çështje sigurie”

Ky nuk është një projekt i politikës së azilit, por një çështje sigurie, përsëritën dy këshilltarët federalë në një konferencë për shtyp në Bernë në lidhje me transpozimin e rregullores së BE-së  dhe rritjen e kontributit financiar të Zvicrës në lidhje me Rojet Kufitare dhe Bregdetare Evropiane të Frontex (zhvillimi të acquis të Shengenit), kundër të cilit shoqata e Rrjetit të Solidaritetit të Migrantëve nisi referendumin. Kjo, shpjeguan ata, gjithashtu do ta bëjë Zvicrën të sigurt kundër emigracionit të pakontrolluar. 

Një mbrojtje funksionale e kufirit të jashtëm është homologu i lirisë së udhëtimit brenda zonës Shengen, thanë Keller-Sutter dhe Maurer, duke kujtuar se pjesëmarrja e Konfederatës në zonën Shengen është me rëndësi thelbësore për ekonominë.

Deri në 61 milionë deri në vitin 2027

Për të kontrolluar më mirë kufijtë e jashtëm të Shengenit dhe në vazhdën e valëve migratore të viteve të fundit, si në vitin 2015, BE ka vendosur të forcojë mandatin e Frontex-it, të krijuar në vitin 2004.

Rregullorja e re synon, ndër të tjera, për të përmirësuar riatdhesimin e emigrantëve të paligjshëm, për të mbështetur kthimet vullnetare dhe për të marrë dokumente udhëtimi. Parlamenti zviceran ka miratuar projektin: kontributet financiare të Zvicrës për Frontex do të rriten në përputhje me rrethanat, nga 24 milionë franga në 2021 në 61 milionë në 2027.

Një trup i përhershëm i max. 10,000 anëtarë

Sipas projektit evropian, të miratuar përfundimisht nga Këshilli Kombëtar shtatorin e kaluar, për të garantuar personelin e nevojshëm, ndërmjet viteve 2021 dhe 2027, Frontex duhet të formojë një organ të përhershëm që përbëhet nga maksimumi deri në 10,000 anëtarë. 

Zvicra ka marrë pjesë më parë në ndërhyrjet e Frontex me ekspertët e saj. Deri në vitin 2027 me sa duket do të duhet të kryejë maksimumi 16 ndërhyrje që zgjasin dy vjet dhe deri në 59 nga katër muaj secila. Prandaj, Berna duhet të vërë në dispozicion një maksimum prej 39 ekspertësh në vit.

Ka nga ata që e kundërshtojnë projektin Kundërshtarët e projektit kanë frikë se me fondet shtesë kufijtë e jashtëm të Evropës do të mbylleshin edhe më shumë: sipas tyre, Frontex nuk bën gjë tjetër veçse komplikon hyrjen në Evropë të emigrantëve, madje edhe atyre që kanë nevojë për mbrojtje. duke shkelur efektivisht të drejtat e njeriut./albora.ch/

Marketing