Sipas një studimi të Institutit për Kërkimin e Punësimit (IAB), ekonomia e Gjermanisë do të humbasë më shumë se 265 miliardë dollarë vlerë të shtuar deri në vitin 2030 për shkak të luftës në Ukrainë dhe çmimeve të larta të energjisë.

Marketing

Studimi thotë se produkti i Brendshëm Bruto i rregulluar me çmimin e Gjermanisë do të jetë 1.7 përqind më i ulët vitin e ardhshëm dhe do të ketë rreth 240 mijë njerëz më pak të punësuar.

Niveli i punësimit pritet të qëndrojë në këtë ritmën deri në vitin 2026, kur masat e shtrira gradualisht do të fillojnë të tejkalojnë efektet negative dhe do të çojnë në një plus prej rreth 60 mijë të punësuarish me fitim në vitin 2030.

Një nga humbësit më të mëdhenj do të jetë industria e mikpritjes, e cila tashmë është goditur rëndë nga pandemia COVID-19, raporton Sky News, transmeton Klankosova.tv.

Sektorët me intensitet energjetik, si industria kimike dhe prodhimi i metaleve, kanë gjithashtu të ngjarë të preken.

Sipas studimit, nëse çmimet e energjisë, të cilat deri më tani janë rritur me 160 përqind, do të dyfishoheshin përsëri, prodhimi ekonomik i Gjermanisë në vitin 2023 do të ishte pothuajse 4 përqind më i ulët se sa do të ishte nëse nuk do të kishte luftë.

Sipas këtyre supozimeve, 660 mijë njerëz më pak do të punësohen pas tre vjetësh dhe ende 60 mijë më pak në vitin 2030.

Marketing