Fizikantja Ursula Keller do të marrë çmimin prestigjioz Marcel Benoist dhe çmimi Latsis për studiuesit e rinj do t’i shkojë Kerstin Noëlle Vokinger.

Marketing

Keller, profesoreshë e fizikës eksperimentale në Institutin Federal të Teknologjisë (ETH) në Cyrih fitoi çmimin më të lartë të shkencës zvicerane për punën e saj novator në fizikën lazer me kohë të shkurtër, Fondacioni Marcel Benois njoftoi të hënën.

“Ajo i ka shtyrë shpesh kufijtë e fizikës lazer ultra të shpejtë me rezultate teorike dhe eksperimentale”, tha fondacioni.

Çmimi, me vlerë 250,000 CHF (260,200 dollarë), konsiderohet nga shumë studiues si ekuivalenti zviceran i çmimit Nobel.

Latsis i këtij vit çmimi, me vlerë 100,000 CHF shkon për Vokinger, një asistent profesor i së drejtës publike dhe dixhitalizimit në Universitetin e Cyrihut dhe ka një doktoraturë në drejtësi dhe mjekësi.

“Ajo kombinon analizat tradicionale ligjore dhe mjekësore me vlerësimet empirike të të dhënave dhe gjithashtu bazohet në ekspertizën në inteligjencën artificiale dhe mësimin e makinerive”, thuhet në një deklaratë.

Dy çmimet do të jepen nga Ministri i Ekonomisë, Guy Parmelin, në kryeqytetin zviceran Bernë në fillim të nëntorit.

Marketing