Kushdo që nuk thotë në mënyrë eksplicite jo, duhet të konsiderohet si dhurues organesh në të ardhmen. Nga ana tjetër, referendumi u mbajt me sukses. Vitin e kaluar 462 persona kanë marrë organ nga një person i vdekur. Tre herë më shumë ishin duke pritur për një transplant në 2021, ndonjëherë për muaj apo edhe vite. Kjo duhet të ndryshojë me zgjidhjen e kontradiktës transmeton albora.ch.

Marketing

Duhet të sigurohen më shumë donatorë, thotë Ministri i Shëndetësisë Alain Berset: “Ky hap i rëndësishëm është atje për të përmirësuar shanset e të gjithëve që janë duke pritur për një organ. Dhurimi i organeve mund të zgjasë jetëgjatësinë dhe madje të shpëtojë jetë.”

Në vend që të duhet të thotë aktivisht po, siç është rasti sot, tani dikush do të duhet të thotë aktivisht jo nëse nuk dëshiron që t’i dhurohen organet e veta. Ky është një gabim, thonë ata që luftojnë faturën. Njëra prej tyre është bashkëkryetarja e Komitetit Jo, Susanne Claus. “Një po ose jo e pashprehur automatikisht bëhet po”.

Kundërshtarët shohin edhe më shumë probleme në zgjidhjen e kontradiktave. Sipas tyre, ligji i ri shkel kushtetutën. Konkretisht kundër të drejtës për vetëvendosje dhe të drejtës për integritet fizik.

Për më tepër, kjo zgjidhje do të dëmtonte më të dobëtit nga ana sociale, sepse ata nuk do të ishin në gjendje të merrnin informacionin e duhur, thotë Susanne Clauss: “Ka njerëz që nuk dinë të lexojnë ose të shkruajnë, të cilët nuk e flasin gjuhën. Ne supozojmë se kjo është iluzore ose thjesht e pamundur për të ndriçuar në mënyrë adekuate të gjithë këta njerëz.» Dhe që më pas ata do të kishin të drejtë për dhurim organesh me ligj nuk është e drejtë.

Këshilli Federal beson se të afërmit mund të mbroheshin akoma këtu. Sepse – siç thuhet në shabllon – nëse nuk ka testament të dokumentuar, ata do të merren në pyetje. Alain Berset thotë se nëse të afërmit e dinë ose dyshojnë se një person nuk dëshiron të dhurojë organet e tij, kjo nuk ka pse të ndodhë.

Për kundërshtarët e zgjidhjes së kontradiktave, ky variant rrit presionin ndaj të afërmve: “Një legjislacion i tillë sigurisht që do të sjellë një ndryshim në vlerat bazë sociale, morale dhe etike. Njerëzit do të supozojnë edhe më shumë se është e qartë se dikush po dhuron organe”.

Të afërmit do të duhej të tregonin në mënyrë të besueshme se ky pacient me të vërtetë nuk donte të dhuronte asnjë organ, vazhdoi Clauss. Dhe kjo është më e vështirë me ligjin e ri. Referendumi për zgjidhjen e kontradiktave është më 15 maj./albora.ch/

Marketing