Gjermania dëshiron të lehtësojë qytetarët nga çmimet e larta të karburantit me një biletë super të lirë të transportit publik. Një ide e mirë që bën për thashetheme të përzemërta.

Kjo në fakt tingëllon si një ide e mirë: Shëtitja nëpër Gjermani për një muaj të tërë për vetëm nëntë euro me transport publik – tren rajonal, autobus ose tramvaj. Në qershor, korrik dhe gusht kjo është e mundur në vendin tonë fqinj verior.

Marketing

Kjo është një nga masat e marra nga qeveria federale për të bërë diçka për çmimet e tepruara të benzinës dhe gazit. Ideja: nëse transporti publik është jashtëzakonisht i lirë, shumë njerëz do të bëjnë pa një makinë. Kjo lehtëson rrugët, mbron mjedisin dhe portofolin tuaj, shkruan blick përcjell Albora.ch.

Frika nga kaosi i madh

Ideja është pritur mirë, me 30,000 bileta 9 euro të shitura vetëm në rajonin e Shtutgartit. Vetëm: Financimi i dështimeve dhe shpenzimeve shtesë për kompanitë rajonale të transportit dhe shtetet federale individuale nuk është siguruar ende. Bundestagu të enjten dhe dhoma e shteteve – e ashtuquajtura Bundesrat – duhet të vendosin për këtë të enjten. Bëhet fjalë për shumën prej 2.5 miliardë euro.

Shtetet federale tani po thonë shumë pak, na duhen më shumë para. Dhe disa i frikësohen kaosit të madh kur, për shembull, Suabia dhe Bavaria sulmojnë trenat rajonalë për të udhëtuar në plazhet në Detin e Veriut dhe atë Baltik.

Kërcënoi veton

Si masë paraprake, shtetet federale të Bavarisë dhe Bremenit kanë kërcënuar tashmë se do të vënë veton dhe do të rrëzojnë projektin e prestigjit të koalicionit të semaforëve kuq-verdhë-gjelbër në Bundesrat.

Kjo do të ishte një shuplakë e madhe për qeverinë. Pra, mund të supozohet se projektligji do të kalojë në Parlament.

Klientët individualë kanë pyetur tashmë SBB për biletën, siç thotë Blick sipas kërkesës. “Nuk mund ta blini biletën në sportelet e SBB-së”, shkruan SBB. Sepse bileta nuk vlen përtej kufijve, me përjashtim të linjës S6 S-Bahn në zonën e Bazelit.

Sigurisht, zviceranët mund të blejnë dhe përdorin biletën super të lirë për udhëtime në transportin rajonal gjerman. Vetëm mos harroni: bileta vlen vetëm në trenin e ngadaltë, jo në ICE.

Një ide edhe për Zvicrën?

A do të ishte një ide e ngjashme me biletën 9 euro edhe për Zvicrën? Në parim, po: “Futja e një bilete me zbritje të madhe si bileta 9 euro ose bileta klimatike nga Austria sigurisht që do të mund të imagjinohej edhe në Zvicër,” i përgjigjet Alliance Swiss Pass kërkesës së Blick.

“Megjithatë, kjo do të reduktonte përsëri masivisht raportin e rikuperimit të kostos së transportit publik,” vazhdon ai. “Pra do të duhej një ‘sponsor’, konkretisht sektori publik, i cili do të subvenciononte një ofertë të tillë dhe do të kompensonte humbjen shtesë të të ardhurave.” Shkurt: do të fillonte i njëjti diskutim si në Gjermani.

Marketing