Në Cyrih po mbyllen dy kinema tradicionale dhe një dyqan muzikor mbi 150 vjeçar. Kjo është tipike për qytetet zvicerane – dhe tregun e tyre të pasurive të paluajtshme, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

Në fund gjithçka ka të bëjë me tokën. Është një mall i kufizuar, veçanërisht në Zvicër. Por kërkesa është vazhdimisht në rritje – e cila është për shkak të rritjes së nevojës individuale për hapësirë ​​jetese, prosperitetit ekonomik dhe imigrimit.

Në aglomerat, kjo shprehet në formën e çmimeve të çmendura të pasurive të paluajtshme dhe mungesës së banesave.

Zhvillimi është edhe më i dukshëm në qytetet e brendshme të Zvicrës – sipas motos: “Rrisni çmimet, kondensoni, largoni”.

Shembulli më i mirë i gentrifikimit është qyteti në lulëzim i Cyrihut. Javën e kaluar u raportua se kompania tradicionale Musik Hug duhej të lironte selinë e saj në Limmatquai. Dyqani me instrumente, fletë muzikore dhe regjistrime është vendosur përballë Wasserkirche që nga viti 1872, viti në të cilin filloi ndërtimi i Festspielhaus të Richard Wagner në Bayreuth (D). Tani kompania nuk mund të ruajë më vendndodhjen dhe po e lë të skadojë qiranë.

Vlera e shtuar në vend të sensualitetit

Dy raste të tjera nga këto ditë: Operatori i kinemasë Arthouse Commercio Movie AG, gjithashtu në Limmatstadt, njoftoi se po mbyllte kinemanë Uto dhe Alba. Alba tërhoqi vizitorë në Niederdorf për gjashtëdhjetë vjet. Në kinemanë Uto, të emërtuar sipas emrit legjendar të samitit të shtëpisë së Cyrihut Uetliberg, projektorët kanë funksionuar që nga viti 1927, vit në të cilin u shfaq premiera “Metropolis” e Fritz Lang.

Sigurisht, këta shembuj kanë të bëjnë edhe me ndryshimet sociale dhe përparimin teknologjik: njerëzit po konsumojnë gjithnjë e më shumë në mënyrë dixhitale, ata nuk blejnë më CD dhe preferojnë të shijojnë filma në shtëpi nëpërmjet Netflix. E megjithatë rastet aktuale janë dëshmitarë të një zhvillimi që po përjetohet gjithashtu në Gjenevë, Bazel dhe Lozanë VD: Liria për nevojat themelore të njeriut – të ngrënit, të pirit, të folurit, të dëgjuarit, të parët, të bërjes së muzikës, të kërcimit – duhet t’i lërë vendin tempujt e krijimit të vlerave. Firmat ligjore, zyrat e besimit, bankat, firmat e konsulencës dhe kompanitë e sigurimeve hyjnë.

Aty ku njerëzit jetonin më parë, tani po optimizohet dhe fitimi maksimizohet. Është e vërtetë që qytetet e mëdha kanë ndryshuar vazhdimisht fytyrën e tyre me kalimin e kohës. Por ky proces tani është më i shpejtë se kurrë më parë. Ka të bëjë me tokën.

Albora.ch

Marketing