Së bashku me problemet e furnizimit dhe energjisë, mungesa e punëtorëve të kualifikuar është shqetësimi më i madh i ekonomisë. Shteti është punëdhënësi më i madh, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Ai rriti pozicionet me kohë të plotë me 13.6 për qind nga 2011 në 2019, krahasuar me vetëm 9.7 për qind në sektorin privat, sipas një studimi nga Instituti për Politikat Ekonomike Zvicerane në Universitetin e Lucernit.

Kjo do të thotë se 9.7 për qind e njerëzve të punësuar në Zvicër punojnë për shtetin, qeverinë federale, kantonet apo komunat. Së bashku me kompanitë shtetërore dhe shtetërore si Posta, SBB dhe bankat kantonale, përqindja u rrit në 16.6 për qind.

Stafi federal po bëhet gjithnjë e më shumë akademik. Përqindja e punonjësve me diplomë universiteti ose kolegji është rritur me 17 pikë përqindjeje gjatë dekadës së fundit. Në kantone dhe komuna, rritja ishte njëshifrore.

6082 franga për banor

Kostot për personelin shtetëror janë tani 6,082 CHF për banor dhe më të larta se kurrë më parë, siç thotë autori i studimit Christoph Schaltegger.

Pagat federale janë relativisht të larta. Punonjësit në administratën federale kanë marrë mesatarisht 117,176 franga në vitin 2019, në sektorin privat ishte 88,896 franga. Për më tepër, qeveria federale ka pajisje të tilla si modele fleksibël pune, përfitime të mira sociale dhe siguri në punë, sipas Schaltegger.

Schaltegger shpjegon ndryshimin e pagave me specializimin dhe akademikizimin në administratë dhe supozon se zhvillimi do të vazhdojë. “Në temat e tendencës politike si politika energjetike, ka shumë për të thënë për më shumë shpenzime qeveritare, që zakonisht nënkupton edhe më shumë staf.” Meqenëse qeveria federale nuk është ende shumë e dixhitalizuar, duhet të supozohet se shumë gjëra mund të bëhen më efikase.

Eksperti i personelit Karin Signer është i befasuar nga rezultatet e studimit: “Fakti që çdo i gjashtë punonjës në tregun zviceran punon për shtetin ose një kompani të lidhur me shtetin është jashtëzakonisht i lartë”.

Albora.ch

Marketing