Marketing

Këtë e ka konfirmuar Sekretarja e Shtetit, Livia Leu, e cila ftoi palët të rikthehen në tryezën e bisedimeve. Këshilli Federal nuk ka vendosur ende për ndonjë sanksion kundër Rusisë

Vendimi i Rusisë për të njohur rajonet ukrainase të Luganks dhe Donetsk si republika popullore të pavarura u dënua nga Zyra Federale e Punëve të Jashtme, e cila foli për një “shkelje flagrante të ligjit ndërkombëtar, integritetit territorial dhe sovranitetit të Ukrainës dhe të marrëveshjeve të Minskut”. Këto koncepte u përsëritën sot gjatë konferencës së sotme për shtyp të organizuar nga FDFA për të shpjeguar qëndrimin e Zvicrës në lidhje me krizën ukrainase.

Zvicra nuk njeh pavarësinë e rajoneve

“Zvicra është shumë e shqetësuar”, tha para mediave sekretariati i shtetit Livia Leu, transmeton albora.ch.

Zvicra nuk njeh pavarësinë e rajoneve Donetsk dhe Lugansk dhe vazhdon t’i konsiderojë ato pjesë të shtetit ukrainas. Një qëndrim që i është komunikuar sot ambasadorit rus në Zvicër, i thirrur nga FDFA.

Zvicra ka qenë gjithmonë e përkushtuar për një zgjidhje paqësore në negociatat e kryera nga OSBE dhe synon të vazhdojë ta mbështesë atë, vazhdoi Leu, duke përmendur në veçanti misionin e posaçëm monitorues të OECD në Ukrainë. “Zvicra e mbështet këtë proces paqeje me staf dhe ekspertë. Çështjet humanitare mbeten shumë të rëndësishme për vendin tonë”, ritheksoi sekretari i shtetit, i cili beson se OECD është platforma e duhur për dialogun mes palëve.

Sanksionet priten

Për sa i përket sanksioneve të mundshme kundër Rusisë, Këshilli Federal nuk ka marrë ende vendime për këtë çështje dhe pret BE-në përpara se të shprehet, duke analizuar vendimet evropiane nga pikëpamja ekonomike, juridike dhe humanitare. Tema do të jetë edhe në rendin e ditës të seancës së qeverisë së planifikuar për nesër dhe presidenti i Konfederatës do të flasë para mediave. Pas aneksimit rus të Krimesë, kujton Leu, Bashkimi Evropian kishte miratuar masa hakmarrëse. Nga ana tjetër, Konfederata nuk e kishte ndjekur atë në bazë të faktit se Zvicra i miraton ato vetëm nëse vendoset nga OKB-ja. Megjithatë, ishin marrë masa për të parandaluar çdo anashkalim përmes Zvicrës të sanksioneve ndërkombëtare të miratuara kundër Rusisë.

Do të ketë pasoja

Përshkallëzimi në Ukrainë në çdo rast do të ketë pasoja edhe për Zvicrën. “Është problem i të gjithëve nëse rrezikohet siguria në Evropë,” shtoi Leu. E ardhmja do të tregojë se cilat do të jenë efektet: ka mundësi që të ketë valë refugjatësh, ndërprerje të furnizimit dhe pasoja të tjera ekonomike. “Shumë do të varet nga kohëzgjatja e konfliktit”, tha sekretari i shtetit.

Qytetarët zviceranë në Ukrainë

Aktualisht në ambasadën në Kiev janë shpallur 296 shtetas zviceranë ose dyshtetas, nga të cilët 10 banojnë në rajonin e Donetskut. Numri i saktë i qytetarëve zviceranë aktualisht në tokën ukrainase nuk dihet, tha Lenz./albora.ch/

Marketing