Në praktikë, shumëçka nuk do të ndryshojë menjëherë nëse votuesit zviceranë pranojnë një ligj të ri “opt-out” për dhurimin e organeve këtë fundjavë. Por ndryshimi i mentalitetit që e mbështet atë ka ngritur debate etike.

Marketing

Sipas sistemit aktual të dhurimit të organeve në Zvicër, nëse nuk regjistroni mbështetje për idenë gjatë jetës suaj, supozohet se vdekja nuk e keni dashur atë – megjithëse të afërmit tuaj mund të vendosin ndryshe. Sipas propozimit sistemi i përjashtimit, i cili sipas sondazheve do të pranohet të dielën, kjo është e kundërt: nëse nuk e refuzoni në mënyrë aktive parimin, supozohet se keni qenë në favor – megjithëse të afërmit tuaj ende mund të vendosin ndryshe.

A është ky një ndryshim rrënjësor? Qeveria dhe mbështetësit e ligjit – miratuar në parlament vitin e kaluar – kanë argumentuar se nuk është kështu. Është “një evolucion i rëndësishëm, jo ​​një revolucion i plotë”, tha Ministri i Brendshëm Alain Berset në televizionin publik SRF javën e kaluar. Meqenëse i afërmi do të konsultohet ende, “nuk do të ndryshojë një sasi e madhe”, tha Berset. Dhe nëse nuk gjendet familje, nuk merren organe.

Kundërpropozim indirekt

Mbështetësit kanë argumentuar më tepër se çështja e pëlqimit është pjesë e përpjekjeve më të gjera për të rritur shkallën relativisht të ulët të dhurimit të Zvicrës. Vitin e kaluar, numri i donatorëve të vdekur ishte 19 për milion banorë, dhe 72 njerëz vdiqën në listën e pritjes për transplantim. Në disa vende të tjera evropiane, shumë me sisteme të tërheqjes, normat janë shumë më të larta, thonë mbështetësit – edhe pse ata pranojnë se studimet nuk kanë gjetur një efekt të drejtpërdrejtë shkakësor.

Ata gjithashtu pretendojnë se sistemi i tërheqjes do të zvogëlojë hendekun midis mbështetjes së lartë publike për dhurimin (siç raportohet në sondazhe) dhe ndjekjes së ulët pas vdekjes. Ligji do të “pasqyronte më mirë atë që popullata dëshiron në të vërtetë”, tha mjekja e Gjenevës Anne-Laure Martin për radion publike RTS muajin e kaluar. Ashtu si Berset, ajo shtoi se “modalitetet e procedurave të transplantimit nuk do të ndryshonin shumë”.

Ndryshimi radikal

Por kundërshtarët – një grup ndërpartiak, i drejtuar nga qytetarët që mblodhi 50,000 nënshkrimet e nevojshme për të sjellë një referendum – mendojnë se ndryshimi është thelbësor.

Së pari, për familjen e një dhuruesi të mundshëm, prezumimi i pëlqimit do të sjellë më shumë presion për të mos kundërshtuar normën e re, pretendojnë ata. Komisioni Këshillimor Kombëtar për Etikën Biomjekësore (NCE) tha të njëjtën gjë në një raport të vitit 2019: anëtarët e familjes mund të jenë të kujdesshëm të thonë jo nga frika se mos duken “të pamoralshëm ose me mungesë solidariteti”, shkroi NCE. Është skeptik për modelin e supozuar të pëlqimit.

Së dyti, kundërshtarët thonë se plani është i pazbatueshëm dhe potencialisht përjashtues për grupet që nuk kanë aftësitë e nevojshme për të qëndruar të informuar për opsionet e tyre. Çështja është një pikë e madhe diskutimi tani, por “po pas disa vitesh, kur të kemi harruar këtë votim – çfarë do të dinë njerëzit ende për të drejtat e tyre ligjore?” tha Jean-Luc Addor i Partisë Popullore Zvicerane të krahut të djathtë.

Por ndoshta më e rëndësishmja, kundërshtarët shohin një ndryshim thelbësor në marrëdhëniet midis shtetit dhe qytetarit. Në të ardhmen, individët do të duhet të zgjedhin në mënyrë aktive për t’u garantuar liritë e tyre kushtetuese – veçanërisht e drejta për integritet fizik. Kjo është njësoj si të duhet të vendosësh një shenjë përpara shtëpisë duke thënë “ju lutem mos hyni brenda”, tha profesori i etikës së teologjisë Peter G. Kirchschläger në televizionin SRF.

Në të vërtetë, ndërsa ata pajtohen se më shumë donacione janë të dëshirueshme, “qëllimi nuk justifikon mjetet”, tha Alex Frei i komitetit të opozitës për gazetën Tages-Anzeiger Përkundrazi, ka mënyra të tjera, të tilla si fushata më të mira informuese, ose thjesht pyetja e njerëzve. NCE ka sugjeruar një sistem deklarimi të detyrueshëm, ku qytetarët do të pyeten rregullisht për pozicionin e tyre, për shembull kur aplikojnë për patentë shoferi ose kur bëjnë sigurime. Kjo ide u hodh poshtë si ndërhyrëse për qytetarët nga qeveria.

Fushata e heshtur

Megjithatë, nëse elementët etikë të votës tërhoqën vëmendjen e disa filozofëve dhe editorialistëve, ata në masë të madhe nuk arritën të ndezin publikun në të njëjtën masë si fletëvotimet e mëparshme. Kjo ishte ndoshta më e dëmshme për fushatën e opozitës. Në sondazhin e fundit zyrtar të opinionit të publikuar më 4 maj, megjithë kundërshtimin në rritje ndaj ligjit, rreth 61% e votuesve thanë se po planifikonin ta pranonin atë.

Nëse kalon, ndërkohë, nuk ka gjasa të zbatohet papritur; Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) thotë se do të hyjë në fuqi në vitin 2024. Jo vetëm që qeveria do të jetë e detyruar të informojë të gjashtë milionë qytetarët e rritur për turnin, në mënyrë që ata të jenë të vetëdijshëm për të drejtat e tyre të reja të përjashtimit; ata gjithashtu do të duhet të krijojnë një regjistër të ri kombëtar ku njerëzit mund të regjistrojnë preferencat e tyre.

Pas një fletë sigurie në fillim të këtij viti në lidhje me regjistrin aktual të dhurimit të organeve, i operuar nga fondacioni Swisstransplant, ata do të duan ta bëjnë atë sa më të sigurt që të jetë e mundur.

Marketing