Kohët e pritjes në shumë zyra zvicerane të pasaportave janë disa javë. Nëse keni nevojë për letra të reja për pushimet verore, duhet të reagoni shpejt.

Marketing

Udhëtarët e pushimeve kujdes! Nëse dëshironi të udhëtoni jashtë vendit gjatë verës, duhet të kujdeseni në kohë për pasaportën tuaj. Sepse zyrat e pasaportave në Zvicër janë në kufi në shumë vende.

Tashmë të hënën “Luzerner Zeitung” raportoi për shfrytëzimin e madh të zyrës në kantonin Schwyz. Përgjegjësit thonë se banorët e Schwyz duhet të presin të paktën gjashtë javë për një takim. Nëse keni nevojë për letra të reja, duhet të kujdeseni për to në kohën e duhur para pushimeve, transmeton Blick-u.

Korona është një bashkë-arsye

Një sondazh i Blick-ut në kantonet e tjera tregon se kërkesa për letra identiteti është e lartë kudo. Në kantonin e St. Gallenit, për shembull, nxitimi është “dukshëm më i lartë” krahasuar me vitin e kaluar. Zyra përgjegjëse e ID ka zgjatur edhe orarin e punës për shkak të kërkesës shumë të madhe, thotë menaxheri i zyrës Jürg Eberle.

Ka arsye të ndryshme për kërkesën e lartë. Nga njëra anë, për shkak të pandemisë korona, shumë qytetarë nuk do të kishin rinovuar letrat e tyre dhe tani do ta bënin këtë. “Nga ana tjetër, në vitin 2022 do të kemi një numër të madh personash nga Ukraina që kërkojnë mbrojtje, të cilët kanë të drejtë për leje të huaji. Ne gjithashtu duhet të caktojmë një takim për këta njerëz – përveç punës së përditshme në fushën e kartave të identitetit të të huajve – dhe të regjistrojmë dhe përpunojmë të dhënat në përputhje me rrethanat”, thotë Eberle.

“Kërkesa jashtëzakonisht e lartë për emërime”

Tingëllon e ngjashme në kantonin e Lucernit. Urs Wigger nga policia e Lucernit thotë se takimet në zyrën e pasaportave janë rezervuar plotësisht për rreth katër javë. Zyra do të priste rreth 250 deri në 300 persona në ditë.

Në parim, letrat e identitetit duhet të rinovohen çdo dhjetë vjet. Për më tepër, kërkesat e hyrjes po ndryshojnë vazhdimisht. Që nga Brexit, për shembull, një pasaportë është kërkuar për të hyrë në Britaninë e Madhe, ID nuk është më e mjaftueshme. “Fatkeqësisht, shumë klientë e kuptojnë vetëm pak para se të fillojnë udhëtimin e tyre se ID-të e tyre duhet të rinovohen urgjentisht,” thotë Wigger.

Foto: Arkiv

Marketing