Katër muaj pas pushtimit rus të Ukrainës, banorët zviceranë vazhdojnë të kenë frikë nga një përshkallëzim në luftimet e vazhdueshme, sipas një sondazhi të ri.

Marketing

Shumica e 2,422 njerëzve që morën pjesë në një sondazh të Link të publikuar të enjten shprehu shqetësimet e vazhdueshme për një përshkallëzim të luftës në Ukrainë. Anketuesit bënë pyetje të ngjashme në mars dhe qershor për të parë nëse kishte pasur ndonjë ndryshim në qëndrimet zvicerane.

Shumica dërrmuese (81%) e njerëzve të pyetur në qershor besojnë se Rusia mund të përdorë përdorimin e armëve kimike (krahasuar me 85% në mars), ndërsa 73% thonë se Rusia mund të përdorë edhe armë bërthamore (79% në mars).

Rreth 63% thanë në qershor se kishin frikë se luftimet mund të çonin në një Luftë të Tretë Botërore (72% në mars), ndërsa 48% thanë se konflikti mund të përhapet dhe të prekë Zvicrën (56% në mars).

Neutraliteti dhe sanksionet

Zvicra neutrale nuk është anëtare e Bashkimit Evropian, por  vendosi të bashkohet  me bllokun 27-vendesh në vendosjen e gjashtë paketave të sanksioneve ndaj Rusisë që nga fundi i shkurtit, pas presionit nga vendet e tjera dhe nxitjes së  kritikave nga Rusia .

Shumica e të anketuarve mbështesin vendimin e Zvicrës për të pasqyruar sanksionet e BE-së kundër Rusisë për pushtimin e saj në Ukrainë. Një shumicë do të ishte në favor të sanksioneve të mëtejshme, zbuloi sondazhi, megjithatë çdo përfshirje e ushtrisë zvicerane nuk mund të diskutohet.

Dy të tretat (64%) besojnë se Zvicra duhet të përkrah Ukrainën dhe të zbatojë sanksione të BE-së kundër Rusisë. Neutraliteti dhe sanksionet ekonomike nuk janë kontradiktore, tregoi sondazhi.

Në përgjithësi, 59% thanë se Zvicra duhet të mbetet neutrale ndaj Rusisë dhe Ukrainës, dhe 78% duan që Zvicra të luajë një rol ndërmjetësues midis dy palëve.

Vetëm 23% e të anketuarve ishin në favor të anëtarësimit të Zvicrës në NATO, por 55% do të donin të shihnin një bashkëpunim më të ngushtë. 

Marketing