Zyra e Prokurorit të Përgjithshëm të Zvicrës (OAG) ka ngritur një aktakuzë kundër një gruaje zvicerane e cila sulmoi dy persona me thikë në një dyqan në qytetin zviceran të Luganos në vitin 2020. 

Marketing

29-vjeçarja, e cili jeton në kantonin Ticino në Zvicrën jugore italisht-folëse, është akuzuar për tentativë vrasjeje dhe shkelje të Aktit të Al-Kaedës/IS, tha ZAP te merkuren.

Ajo pretendon se e dyshuara “kishte synim të vriste viktimat e saj dhe të kryente një akt terrorist në emër të Shtetit Islamik (IS)”.

Sipas aktakuzës, i dyshuari “veproi me dashje dhe me pamëshirshmëri të veçantë”.

“Ajo sulmoi brutalisht viktimat e saj të zgjedhura rastësisht me thikë, me qëllim që t’i vriste ato dhe në këtë mënyrë të përhapte terror në të gjithë popullsinë në emër të “Shtetit Islamik” (IS), duke shkaktuar raportime të përhapura në media dhe duke propaganduar kështu ideologjinë e IS.” thuhej.

Një nga dy viktimat pësoi lëndime të rënda në qafë gjatë sulmit. I dyti, i ndihmuar nga të tjerët në vendngjarje, ka mundur të dyshuarin dhe e ka ndaluar derisa ka mbërritur policia.

Gruaja është mbajtur në paraburgim që nga arrestimi i saj më 24 nëntor 2020, ditën e sulmeve. Ajo është akuzuar edhe për prostitucion të paligjshëm.

Seanca kryesore do të zhvillohet në Gjykatën Penale Federale në Bellinzona, kantoni Ticino, transmeton swissinfo.ch.

Lidhje të supozuara xhihadiste
Hetimet e policisë në vitin 2017 zbuluan se gruaja kishte krijuar një lidhje nëpërmjet rrjeteve sociale me një luftëtar xhihadist nga Siria dhe ishte përpjekur ta takonte atë në Siri.

Në atë kohë, autoritetet turke e kthyen atë nga kufiri në Siri kur ajo u përpoq të udhëtonte atje për të takuar burrin dhe e ktheu atë në Zvicër, tha policia.

Ai tha se gruaja vuante nga probleme të shëndetit mendor. Pas kthimit në Zvicër, ajo u shtrua në një klinikë psikiatrike.

Raporti i fundit vjetor i Sigurisë i Shërbimit Federal të Inteligjencës (FIS)  , i publikuar në qershor 2021, tha se kërcënimi terrorist në Zvicër “mbetet në një nivel të rritur”.

Ajo përcaktohet kryesisht nga aktorë xhihadistë, kryesisht nga autorë të vetëm që veprojnë në mënyrë autonome, një numër në rritje i të cilëve kanë probleme psikologjike, thuhet në raport.

“Vrasja në Morges më 12 shtator 2020 dhe sulmi në Lugano më 24 nëntor 2020 u frymëzuan të dyja nga lëvizja xhihadiste. Në të dyja rastet janë përdorur thika dhe ka luajtur rol situata shqetësuese personale dhe problemet psikologjike të autorit”, thuhet në njoftim.

Foto: Wikipedia /Ilustrim

Marketing