Marketing

Të mbingarkuar dhe të rraskapitur

Kriza e pandemisë ka bërë që shumë punonjës zviceranë të ndihen të mbingarkuar dhe të rraskapitur. Si pasojë e kësaj, njerëzit po punojnë gjithnjë e më shumë nga shtëpia. Kështu, punonjësit po lëvizin më pak dhe po kalojnë më shumë kohë para ekranit.

Kjo është arsyeja pse gjithnjë e më shumë kompanitë zvicerane si Swisscom, Novartis dhe Swiss Re, po ofrojnë tani kurse urgjente për shëndetin mendor. Aty punonjësit dhe shefat mësojnë se si të njohin problemet mendore të punonjësve në një fazë të hershme, shkruan “Sonntagszeitung”.

Fondacioni Pro Mente Sana ka ofruar trajnime të tilla në “Ndihma e Parë e Shëndetit Mendor” që nga viti 2019, që zgjat zakonisht katër ditë e gjysmë. Derisa 1000 njerëz ndoqën kursin para Koronës, në 2021 ishin 4000 pjesëmarrës, shkruan 20 minuten, përcjell albora.ch.

Sipas një studimi nga Britania e Madhe, një kompani merr pesë paund mbrapsht për çdo paund të investuar në shëndetin mendor të punonjësve të saj, sepse ditët e sëmura për shkak të depresionit, ankthit dhe stresit eliminohen. Thuhet se megjithëse shumë punonjës pëlqejnë të punojnë nga shtëpia, puna nga shtëpia mund të rrisë vështirësitë ekzistuese në varësi të kushteve të tyre të jetesës.

Probleme mendore për shkak të zyrës në shtëpi

Fakti që punonjësit po luftojnë gjithnjë e më shumë me probleme psikologjike ka të bëjë me zyrën e shtëpisë, thotë eksperti i burimeve njerëzore Werner Raschle, pronar dhe CEO i agjencisë së rekrutimit Consult & Pepper. “Ka njerëz që nuk mund të përballojnë duke punuar në shtëpi”.

Sepse shpesh ka mungesë të mbështetjes së drejtpërdrejtë në zyrën e shtëpisë dhe kërkesat janë të paqarta. Kjo shkakton stres për disa njerëz. “Në veçanti, njerëzit që nuk janë veçanërisht të sigurt në vetvete vuajnë nga kjo”, thotë Raschle.

Zviceranët shpesh marrin ndihmë shumë vonë

“Padyshim që ia vlen kur kompanitë janë të përkushtuara ndaj shëndetit mendor të punonjësve të tyre. Shëndeti mendor shpesh neglizhohet në Zvicër. Shumë zviceranë kërkojnë ndihmë profesionale vetëm kur gjërat janë vërtet të këqija”, përfundon Raschle. /albora.ch/

Marketing