Një subvencion vjetor për punën e kujdesit vullnetar: këtë dëshiron Këshilli Kantonal i Lucernit. Do të ishte një risi në Zvicër.

Marketing

Të gjithë në kantonin e Lucernit që kujdesen për dikë privatisht dhe vullnetarisht – për shembull një baba i sëmurë ose një partner i shtrirë në shtrat – duhet të marrin 800 franga në vit. Niveli i kompensimit tregon se ideja e Lucernit ka të bëjë më shumë me njohjen sesa me një rrogë.Të tregosh një shenjë vlerësimi për të gjitha këto gra dhe burra është një domosdoshmëri në sistem, shkruan srf transmeton Albora.ch

Megjithatë, një njohje e rëndësishme theksoi Gerda Jung nga partia Mitte në parlamentin kantonal të Lucernit, i cili diskutoi idenë të martën. “Kur mendoni se sa gra dhe burra kujdesen dhe kujdesen për të dashurit e tyre në shtëpi, është një domosdoshmëri në sistem që t’u tregoni të gjithëve një shenjë vlerësimi.”

Para shtesë për ofertat e ndihmës

Sistemi i ri i Lucernit madje duhet të shkojë përtej kompensimit për të afërmit e kujdesshëm. Duhet të ketë gjithashtu një bonus tjetër në formën e një kuponi në shumën prej 1200 CHF – që do të blihet për ofertat e jashtme të ndihmës. Mund ta përdorni për të paguar një shtrat pushimi ose një ndihmë shtëpiake.

Kjo u sjell dobi edhe të afërmve, shpjegoi këshilltarja kantonale e FDP-së, Helen Schurtenberger: “Kështu ata mund të marrin frymë thellë dhe të mbledhin forca të reja për ta kryer detyrën e rëndësishme përsëri me energji.”Puna vullnetare duhet të mbetet vullnetare – siç sugjeron edhe emri.

Në këshillin kantonal të Lucernit, vetëm SVP e kundërshtoi idenë e një kompensimi të tillë. Natyrisht, kujdestarët vullnetarë meritojnë njohje, theksoi këshilltari kantonal i SVP, Jasmin Urspung, por më pas e pyeti grupin: “A është e drejtë që ky grup njerëzish të lehtësohet financiarisht dhe vullnetarët e tjerë jo?”

Mungojnë vullnetarët edhe në fusha të tjera, por nuk kompensohen për punën e tyre të vlefshme. Për Jasmin Ursprung dhe partinë e saj është e qartë: “Puna vullnetare duhet të mbetet vullnetare – ashtu siç thotë emri”.

Ajo gjithashtu kritikoi koston. Me rreth 3,000 persona të autorizuar në kanton, qeveria llogarit se sistemi do të kushtonte rreth 5 milionë CHF në vit. Kjo ishte shumë në kohët aktuale të pasigurta, zbuloi SVP.

Kundër-propozimi për një zbritje tatimore

E majta e Këshillit, nga ana tjetër, synonte pikërisht në drejtim të kundërt. Përkundrazi, ajo donte të rriste mbështetjen financiare për kujdestarët e familjes.

PS llogariti se kuponët e ndihmës do të mjaftonin vetëm për të paguar një person për një shtrat pushimi për gjashtë ditë. Jo mjaftueshëm, sipas këshilltares kantonale Pia Engler: “Ne besojmë se duhet të jetë e mundur të përballohet lehtësimi për 14 ditë.” Megjithatë, propozimi i tyre për më shumë se dyfishin e shumës së kuponëve u refuzua qartë.

Ajo ka nevojë për një lexim të dytë

Në fund, versioni që qeveria i propozoi këshillit mbeti i njëjtë: 800 franga kompensim për kujdestarët dhe 1200 franga për kuponët e ndihmës. Megjithatë, kjo e fundit ende nuk është folur. Në janar, Këshilli Kantonal i Lucernit do të diskutojë projektligjin për herë të dytë.

Marketing