Marketing

Korrja e fundit e patates ishte aq e keqe sa që tani ka shumë pak patate në Zvicër. Duke e njohur këtë problem Qeveria federale veproi menjëherë.

Zyra Federale për Bujqësi (FOAG) ka vendosur që kompanitë zvicerane të mund të importojnë sërish më shumë patate. Ajo ka rritur të ashtuquajturat “kuota tarifore të pjesshme për patatet e prodhimit dhe përpunimit të patateve” me 20 mijë tonë secila.

Qëllimi i industrisë është që Zvicra duhet të importojë sa më pak “Härdöpfu”, thotë Ruedi Fischer, President i Shoqatës së Prodhuesve të Patateve Zvicerane. Megjithatë, korrja e fundit ishte e dobët për shkak të motit. Prandaj, inventarët janë 30 deri në 40 për qind më të ulëta se në një vit normal.

Kur u pyet, Zweifel thotë se tani duhet të blini më shumë patate nga jashtë se normalisht. Mesatarisht, 95 për qind e patateve zvicerane përpunohen. Këtë vit është vetëm rreth 70 për qind. Rreth 30 për qind vijnë nga jashtë, dhe kaq shumë patate janë importuar në vitin 1999./20 minuten/

Arsyeja e mungesës është korrja e keqe. Ajo e bindi qeverinë federale të rriste kuotat.

Me kërkesë të Swisspatat, organizatë degë e industrisë zvicerane të patates. Rregullat e reja zbatohen për patatet e prodhimit nga 1 marsi deri më 15 korrik dhe për përpunimin e patateve nga 1 marsi deri më 30 qershor.

Sipas qeverisë federale, industria supozon se sasia e depozituar nuk do të kishte qenë e mjaftueshme për të mbuluar kërkesën deri në korrjen e ardhshme pa rritur kuotat. Për këtë arsye u prit aplikacioni i organizatës degë të industrisë zvicerane të patates.

Fakti që qeveria federale ka rritur kuotën ka kuptim të jashtëzakonshëm, thotë Fischer: “Përndryshe patatet do të kishin zgjatur vetëm për disa javë”.

A do të sigurojnë tani importet çmime më të ulëta? Jo domosdoshmërisht, thotë Fischer.

Edhe në Evropë korrja ishte e vështirë vitin e kaluar. Dhe për të garantuar sigurinë e kultivimit në Zvicër, çmimet do të duhej të rriteshin në vend që të ulen. Gjithashtu, qeveria federale bëri kërkesa të reja dhe e bëri prodhimin kaq të shtrenjtë.

Fischer thotë se mungesa ndoshta do të zgjasë deri në mes të vitit. Situata do të lehtësohet më së voni me korrjen në maj dhe qershor. Prodhuesit do të kishin mbjellë tashmë farat këtë javë. “Sapo të prodhojmë sërish mjaftueshëm, kuotat duhet të ndërpriten”, kërkon Fischer.

Pak do të ndryshojë për klientët, thotë Fischer.

Importi duhet të jetë i nevojshëm vetëm deri në lidhjen me korrjen e re zvicerane. Është e rëndësishme që patatet e huaja të deklarohen saktë. “Gjithmonë ka gabime”, përfundon Fischer./albora.ch/

Marketing