Mbi 13,500 vende të lira pune – kjo është arsyeja pse tregtia me pakicë ka mungesë të stafit

Marketing

Numri i të papunëve të regjistruar në tregtinë me pakicë është në nivelin më të ulët në dhjetë vjet, dhe ka vlera rekord për vendet e lira të punës. Këto janë arsyet, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

“Ka mungesë të njerëzve kudo, kështu që shumë profesione nuk janë prekur kurrë”, tha menaxheri i Migros HR Reto Parolini. Ai e ndjen çdo ditë mungesën e punëtorëve: vetëm në Kooperativën Migros Aare ka mbi 450 vende të lira. Coop po kërkon gjithashtu staf dhe ka më shumë se 3000 vende të lira pune me shitës me pakicë në të gjithë Zvicrën.

Sipas ofruesit të shërbimit të personelit x28, më 15 dhjetor kishte gjithsej 13.548 vende të lira pune në shitje me pakicë. Situata në industri është më e tensionuar se sa në ekonomi në tërësi: numri i të papunëve të regjistruar në vitin 2022 ishte në nivelin më të ulët në dhjetë vjet, dhe kishte vlera rekord për vendet e lira të punës. Por pse ka një mungesë kaq të madhe punëtorësh në industrinë e shitjes me pakicë? Specialisti i shitjes me pakicë Meret Mugeli nga Credit Suisse (CS) dhe kryeekonomisti i CS Claude Maurer shpjegojnë arsyet.

Hyrësit e rinj në industri po bien

Kompanitë në radhë të parë kërkonin punonjës me stazh apo trajnim të lartë profesional, thotë Mugeli. Megjithatë, shumica e njerëzve që janë të rinj në shitje me pakicë janë më pak të trajnuar mirë. Dhe sipas ekspertit të shitjes me pakicë, numri i njerëzve që fillojnë në industri po tenton të ulet.

Ata me arsim të lartë largohen nga tregtia me pakicë

Veçanërisht punëtorët më të arsimuar po largohen gjithnjë e më shumë nga industria, thotë Mugeli. Duke qenë se nuk ka mjaft hyrje të reja, tregtia me pakicë nuk është në gjendje të kompensojë largimet.

Nuk ka mjaft praktika

Intensiteti i trajnimit tregon se sa e lartë është përqindja e praktikantëve midis të gjithë punonjësve në një kompani. Sipas CS, kjo vlerë po bie në pakicë. “Ka mungesë të rinjsh sepse nuk ka mjaftueshëm praktika për të mbajtur vendet e punës në të ardhmen”, thotë Mugeli.

Kushtet e pakënaqshme të punës

Në anketën e fuqisë punëtore zvicerane të kryer nga Zyra Federale e Statistikave (FSO), 47 për qind e të anketuarve deklaruan se kishin ndërruar punë në shitje me pakicë për shkak të kushteve të pakënaqshme të punës. Në fund të fundit, punëdhënësit janë të vetëdijshëm për këtë, siç tregojnë të dhënat nga Fuhrer & Hotz.

Marketing