Opinioni zviceran për zgjerimin e rrjetit të telekomunikacionit 5G është ende i ndarë në mes, sipas sondazhit të fundit mbi këtë temë.

Marketing

Qeveria zvicerane është e bindur se teknologjia e re paraqet rreziqe minimale për shëndetin dhe është e angazhuar për ngritjen e shpejtë të 7500 antenave 5G.

Rreth 42,5% e të rriturve e mbështesin këtë strategji, por 41,7% janë kundër, sugjeron një sondazh me 1023 njerëz të porositur nga uebfaqja e krahasimit të çmimeve Comparis.

Natyra e ndarë e opinionit publik për këtë temë kontestuese është kryesisht e pandryshuar nga një sondazh i mëparshëm vitin e kaluarLidhje e jashtmenga Instituti Federal i Teknologjisë ETH Cyrih.

Kundërshtarët kanë frikë se rrezatimi që rrjedh nga antenat 5G mund të shkaktojë dëme të përhapura për shëndetin. Por ministria e mjedisit thotë se udhëzimet e saj për funksionimin e rrjetit do ta bëjnë atë të sigurt.

Anketa Comparis-it zbulon të njëjtën ndarje sipas linjave gjinore si vitin e kaluar. Gjysma e grave të anketuara ishin kundër përhapjes (krahasuar me një të tretën e meshkujve) ndërsa 30% mbështetën zgjerimin e rrjetit (55% e meshkujve), transmeton swissinfo.ch.

Në mënyrë domethënëse më shumë njerëz mbi moshën 55 vjeç mbështesin 5G sesa grupmosha 36 deri në 55. Të anketuarit me një nivel më të lartë arsimimi priren të jenë më optimistë për teknologjinë e re.

Kundërshtarët e 5G deri më tani nuk kanë arritur të bindin popullatën e gjerë për të mbështetur iniciativat e njerëzve që bëjnë thirrje për ndalimin e zgjerimit të rrjetit. Dy nisma u braktisën vitin e kaluar pasi nuk arritën të mblidhnin mjaftueshëm nënshkrime për të detyruar votat në mbarë vendin.

Kompanitë e telekomunikacionit po përdorin gjithashtu gjykatat për të sfiduar moratoriumet në antenat 5G të vendosura nga disa kantone zvicerane.

Foto: Pixabay / Ilustrim

Marketing