Votuesit në qytetin më të madh të Zvicrës kanë vendosur të vendosin një kartë identiteti për banorët vendas, duke përfshirë emigrantët e paligjshëm.

Marketing

Në një referendum lokal të dielën, 51.7% e votuesve e konfirmuan një plan për të ashtuquajturën ‘Züri City Card’.

Parlamenti miratoi propozimin nga grupet e krahut të majtë në 2018, por partitë e qendrës së djathtë dhe të krahut të djathtë detyruan një votim publik për çështjen e diskutueshme.

Kundërshtarët argumentuan se karta e re e identitetit nuk ka asnjë vlerë ligjore dhe do të shkonte kundër ligjit kombëtar që rregullon të drejtat e rezidentëve të huaj.

Ata thanë se karta e propozuar nuk do ta bënte më të lehtë jetën e përditshme për emigrantët pa dokumente, siç synohej nga mbështetësit, të cilët thanë se do t’i ndihmonte ata të identifikoheshin tek autoritetet, veçanërisht tek policia lokale, transmeton swissinfo.ch.

Mbështetësit gjithashtu donin që karta t’u lejonte mbajtësve akses në shërbimet publike dhe private pa frikën e arrestimit, siç bëhet në Nju Jork.

Pritshmeri te larta

Qeveria lokale e Cyrihut rekomandoi miratimin e skemës, e cila sipas saj do të kushtonte 3.2 milionë CHF (3.2 milionë dollarë).

Megjithatë, kryebashkiaku, Corine Mauch, paralajmëroi kundër pritshmërive të larta për rreth 10,000 emigrantë të paligjshëm në qytet.

Mbështetësit kishin plane për të krijuar një aleancë të shenjtëroresve me qytete dhe qyteza të tjera zvicerane me të njëjtin mendim.

Në vitin 2017,  Gjeneva , qyteti kryesor në pjesën frëngjishtfolëse të vendit, prezantoi një skemë që synonte rregullimin e situatës së migrantëve klandestinë afatgjatë.

Referendumi në Cyrih ishte një nga gjashtë çështjet lokale për t’u vendosur nga votuesit të cilët gjithashtu kishin një fjalë për tre çështje kombëtare dhe katër kantonale të dielën.

Foto: Pixabay

Marketing