Vera në Zvicër do të jetë më e nxehtë se normalja, paralajmëron kryeredaktori i SRF Meteo, Thomas Bucheli. Rekordet e reja të nxehtësisë janë “shumë të mundshme”, tha ai në një intervistë me SonntagsZeitung të së dielës.

Marketing

Sipas tij, “do të ishte e habitshme nëse do të shkonte ndryshe”. Se sa lart mund të “rritet” merkuri është e vështirë të parashikohet, tha Bucheli.

Por nëse kombinohen më shumë faktorë, Zvicra mund të përjetojë temperatura dy deri në pesë gradë Celsius më të larta se më parë, shtoi ai. “Mund të jetë deri në 40 gradë.”

Rekordi i nxehtësisë në Zvicër ende mbahet nga Grono (GR), ku 41.5 gradë u regjistruan gjatë verës së valës së të nxehtit të vitit 2003. Temperaturat e matura në disa vende në maj janë “larg normales”, vazhdoi meteorologu. 

Rekordet e nxehtësisë janë thyer, si për sa i përket ditës më të nxehtë që nga fillimi i matjeve, ashtu edhe për shkak se temperatura kaq të larta nuk ishin regjistruar kurrë më parë kaq herët gjatë vitit.

Në shumë vende në Zvicër, numri i ditëve të verës me më shumë se 25 gradë praktikisht është dyfishuar që nga fillimi i matjeve. Tendenca është e qartë edhe për ditët e vapës me mbi 30 gradë.

Këto janë masa konkrete dhe jo hipoteza. Kjo dukuri është qartë për shkak të klimës, sipas Buchelit. Modelet dhe matjet klimatologjike tregojnë se temperaturat më të larta janë pasojë e rritjes së gazeve serrë. 

Ndryshimet klimatike po shkaktojnë gjithnjë e më shumë ditë qensh dhe rekorde të reja të temperaturës./albora.ch/

Marketing