Në SHBA, një pjesë e madhe e infeksioneve me korona mund të gjurmohen në variantin e ri Sars-CoV-2 XBB.1.5. Duhet të anashkalojë më mirë sistemin imunitar, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell Albora.ch.

Marketing

Varianti i virusit korona XBB.1.5, i cili është bërë i njohur vetëm së fundmi, po shkakton shqetësim edhe në Evropë për shkak të përhapjes së tij të shpejtë në SHBA. Më shumë se 40 për qind e rasteve të Covid-19 në Shtetet e Bashkuara shkaktohen tani nga Omicron XBB.1.5, sipas të dhënave nga autoriteti shëndetësor amerikan CDC .

Epidemiologu Eric Feigl-Ding publikoi një përllogaritje model në dorezën e tij zyrtare në Twitter, sipas të cilit XBB.1.5 përhapet 120 për qind më shpejt se varianti i mëparshëm dominues BQ.1.

 Në Zvicër, BQ.1 është aktualisht varianti më i zakonshëm. XBB.1.5 nuk është shfaqur ende në panelin e koronës së BAG . Feigl-Ding e ka quajtur Omikron XBB.1.5 “gjëja tjetër e madhe” për shkak të natyrës së tij shumë ngjitëse dhe imunologjike.

XBB.1.5 nuk rezulton në gradientë më të rëndë

Deri më tani nuk ka asnjë provë që XBB.1.5 shkakton përparim më të rëndë të sëmundjes sesa variantet e tjera të omicron, tha Dr. Barbara Mahon, drejtoreshë e divizionit të CDC për koronavirusin dhe viruset e tjera të frymëmarrjes. Richard Neher, kreu i grupit kërkimor Evolucioni i viruseve dhe baktereve në Biozentrum të Universitetit të Bazelit, i tha Agjencisë Gjermane të Shtypit se ai nuk ishte në dijeni të ndonjë indikacioni që XBB.1.5 të çonte në përparime më të rënda të sëmundjes.

XBB.1.5 është një i afërm i variantit omikron XBB, i cili është një rikombinim i nënvarianteve të omicronit BA.2.10.1 dhe BA.2.75. Sipas Neher, varianti karakterizohet nga mutacioni F486P në të ashtuquajturën proteinë spike. Kjo është pjesa e virusit që përdor për t’u bashkuar me qelizat njerëzore. “Ky mutacion mund të përmirësojë lidhjen me receptorin ACE2 në qelizat njerëzore. Se çfarë saktësisht do të thotë kjo nuk është e qartë”, theksoi Neher.

XBB është më i mirë në shmangien e sistemit imunitar

Meqenëse XBB.1.5 është një variant i ri, shumë nuk dihen ende. Studimet e kryera në laborator kanë zbuluar se XBB është në gjendje të shmangë më mirë antitrupat nga infeksionet ose vaksinimet e mëparshme Covid. Kjo do të thotë që dikush i ekspozuar ndaj virusit ka më shumë gjasa të sëmuret ose të infektohet përsëri dhe të shfaqë simptoma. “Është e qartë se XBB shmang sistemin imunitar”, tha Isaach Bogoch, një mjek i sëmundjeve infektive dhe epidemiolog në Universitetin e Torontos.

Duke pasur parasysh imunitetin e lartë të popullsisë amerikane, i krahasueshëm me atë të Zvicrës – qoftë nga infeksioni, vaksinimi ose të dyja bashkë – Bogoch dhe të tjerët shpresojnë se edhe nëse numri i rasteve rritet ndjeshëm, nuk do të ketë një rritje dramatike të pranimeve në spital ose vdekjeve siç ishte. rasti me valët e mëparshme. Sidoqoftë, Ministri gjerman i Shëndetësisë Karl Lauterbach (SPD) shkroi për numrat e SHBA në Twitter: “Duhet ta shikoni atë”.

A funksionojnë vaksinat Covid kundër XBB.1.5?

Ekspertët pajtohen se vaksinimi përforcues me vaksinat bivalente është thelbësor për të forcuar sistemin imunitar kundër nënvarianteve më të reja. FOPH dhe Komisioni Federal i Vaksinimit rekomandojnë vaksinime përforcuese për të gjithë nga mosha 16 deri në 64 vjeç. Vaksinat bivalente synojnë koronavirusin origjinal (shtami Wuhan) dhe variantin e omicron BA.1 (Zvicër) ose variantet omicron BA.4 dhe BA.5 (Gjermani dhe Austri).

Një studim i botuar javën e kaluar në New England Journal of Medicine zbuloi se vaksinat përforcuese të Covid të Moderna dhe Pfizer/Biontech (në SHBA, kundër koronavirusit origjinal dhe variantit të omicron BA.5) reduktuan përgjigjet e antitrupave për të përforcuar shumë nënvariante të Omicron, duke përfshirë varianti XBB. Megjithëse përforcuesi bivalent nuk është i përsosur, ai ofron mbrojtje shtesë ndaj vaksinave të mëparshme, të cilat synonin vetëm një lloj të vetëm. “Rezultatet nënkuptojnë se përforcuesit bivalent po funksionojnë ashtu siç duhet,” tha bashkëautori Mehul Suthar i Qendrës së Vaksinave Emory të Universitetit Emory.

Marketing