Zyrtarë të qeverisë, përfaqësues të organizatave dhe sektorit privat po takohen në Lugano për të gjetur zgjidhjet më të mira për Kievin

Marketing

Në qytetin zviceran të Luganos, sot nis një takim dyditor i organizuar nga qeveria në Kiev dhe Zvicër me temën e rindërtimit të Ukrainës. Qëllimi është të bihet dakord për një lloj plani Marshall për Ukrainën, e cila është shkatërruar nga vorbulla e luftës. Udhëheqësit nga disa dhjetëra vende do të diskutojnë themelet për atë rindërtim, prioritetet e rindërtimit që duhet të fillojë para përfundimit të operacioneve të luftës.

Kjo konferencë ishte planifikuar para pushtimit rus dhe kishte në fokus reformat. Megjithatë, tani fokusi është zhvendosur në rindërtimin e vendit. Artem Rybchenko , ambasadori i Ukrainës në Bernë, tha para fillimit të konferencës se Lugano do të jetë platforma e parë për të diskutuar rindërtimin e vendit.

Zyrtarë shtetërorë, përfaqësues të organizatave dhe sektorit privat po takohen në Lugano për të gjetur zgjidhjet më të mira për sfidat me të cilat përballet vendi i shkatërruar, sipas organizatorëve. Lista e të ftuarve përfshin delegacione të rangut të lartë nga 37 vende dhe 14 organizata ndërkombëtare. Ndër pjesëmarrësit janë Ursula von der Leyen , presidentja e Komisionit Evropian dhe krerët e tetë qeverive, ndër të tjera nga Polonia, Lituania dhe Republika Çeke, e cila kryeson Bashkimin.

Konferenca synon të përsërisë suksesin e Planit Marshall dhe organizatorët shpresojnë se do të jetë një sukses i ngjashëm me atë iniciativë historike të Shteteve të Bashkuara të Amerikës pas Luftës së Dytë Botërore. Pritet që rindërtimi i vendit të kushtojë qindra miliarda dollarë. Në konferencë duhet të konstatohen nevojat për rindërtimin e infrastrukturës, ekonomisë, mjedisit dhe shoqërisë. Aktorët ndërkombëtarë sigurisht që do të kërkojnë reforma politike, pra ndryshime kur bëhet fjalë për korrupsionin, sepse para luftës, Ukraina perceptohej si një nga vendet më të korruptuara në atë pjesë të botës. Rusia dhe Azerbajxhani ishin të vetmet vende me një vlerësim më të keq nga Transparency International në lidhje me korrupsionin në Evropë.

Presidenti Volodymyr Zelensky , duke folur përmes lidhjes video, duhet të paraqesë vizionin e tij të “rinovimit të zgjuar” që do ta bënte Ukrainën e ardhshme një “demokraci plotësisht dixhitale”. Duke folur përpara konferencës të dielën, Zelensky tha se Ukraina kishte një “punë kolosale” përpara saj. “Dhe ne do të na duhet të çlirojmë 2000 fshatra dhe qytete në lindje dhe jug të vendit”, tha presidenti ukrainas.

Donatorët dhe investitorët nuk vijnë në Lugano, por aty do të vendosen parimet dhe prioritetet për procesin e rindërtimit, sipas organizatorëve të konferencës, ku priten rreth një mijë pjesëmarrës.

Siç raporton BBC, kryeministri ukrainas Denis Shmyhalj tha në Lugano se Ukrainës i duhen të paktën 750 miliardë dollarë amerikanë për të rindërtuar infrastrukturën e dëmtuar.

Foto: Arkiv

Marketing