Mysafirët zviceranë u treguan besnikë. Sidoqoftë, turistët nga Lindja e Largët po vijnë ende për një kohë të gjatë – për shkak të pandemisë.

Marketing

Drejtori i turizmit në Zvicër, Martin Nydegger, shprehet i kënaqur që dëshira për pushime verore në malet zvicerane vazhdon. “Vera shkoi shkëlqyeshëm, ne jemi të lumtur për verën dhe mund ta shijojmë gjithashtu”. Shumë tani po kapin atë që vështirë se ishte e mundur gjatë pandemisë. “Shumë njerëzve u është dashur të kufizojnë veten kur udhëtojnë gjatë dy viteve të fundit dhe nuk kanë qenë në gjendje të udhëtojnë.”

Tani pothuajse ka shpërthyer pak, thotë ai. “Në vitet e fundit, ju gjithashtu keni lënë mënjanë pak kursime dhe më pas mund ta përdorni tani.” Sipas vlerësimeve fillestare, kjo do të thotë në shifra krahasuar me një vit më parë:

  • plus 3 për qind për akomodimin në hotel
  • plus 12 për qind për biletat e hekurudhave malore dhe muzetë

Dhe kjo vetëm për muajt qershor deri në gusht. Është e vërtetë që jo aq shumë njerëz u tërhoqën drejt destinacioneve të brendshme si Ticino apo Graubünden sa vitin e kaluar. Por gjithsesi: Në planin afatgjatë, pushimet në Zvicër mbeten një histori suksesi. “Ne gjithashtu kemi një besnikëri të zviceranëve në vendin e tyre që zgjat. Shumë do të kishin rënë në dashuri me Zvicrën aq shumë saqë do të qëndronin.”

Të ftuar të huaj mungojnë ende

Prognoza këtu është përkatësisht e favorshme. Drejtori i Turizmit në Zvicër pret që një numër mbi mesatar i njerëzve nga Zvicra të kalojnë pushimet në Zvicër në tre vitet e ardhshme. Situata është krejt ndryshe për mysafirët e huaj.

Nydegger duke bërë gjeste në një konferencë për media

Mbi të gjitha, tregjet aziatike në distanca të gjata si Kina dhe India janë ende të dobëta. “Kjo është kryesisht për shkak të pandemisë,” thotë Nydegger. “Njerëzve atje u pëlqen të udhëtojnë. Jemi në kontakt të ngushtë me ta. Por ata thjesht nuk munden. Nuk e keni as opsionin, sepse nuk është ende e mundur për shkak të pandemisë. Ose kapacitetet e fluturimit nuk e lejojnë ende këtë.”

Dhomat e hoteleve bosh në qytete

Vendi i dytë i madh i ndërtimit është turizmi i biznesit në qytete. Është veçanërisht e vështirë për udhëtarët e biznesit të cilët vijnë këtu individualisht vetëm për një kohë të shkurtër, pra jo për një kongres apo seminar. Është e kuptueshme që njerëzit e biznesit nga SHBA-të preferojnë të kenë një video-konferencë sesa të udhëtojnë, thotë Nydegger.

“Atje, ‘videokonferenca’ shkaktoi një ndërprerje të madhe. Ndoshta është në rregull që të mos fluturosh nëpër pellg për një takim dyorësh. Kjo mund të mos ketë gjithmonë kuptim. Ndoshta ka edhe një korrigjim legjitim, të qëndrueshëm këtu”. Me fjalë të tjera, sado i mirë të jetë biznesi veror në mal, disa hotele të biznesit të qytetit duhet të vazhdojnë të vdesin nga uria.

Marketing