Edhe Zvicra nuk është imune ndaj tornadove. Një meteorolog dhe një ekspert ndërtimi u përgjigjen pyetjeve më të rëndësishme në lidhje me uraganet e rrezikshme.

Marketing

“Tornadot mund të ndodhin edhe në Zvicër, por ato janë shumë të rralla”, thotë meteorologia Geraldine Zollinger nga Meteonews. Mesatarisht, ka pothuajse një duzinë tornadosh këtu në vit, kryesisht ujra. “Megjithatë, këto janë vetëm të dobëta, dhe disa tornado të dobët as që vërehen.”

Cili është rreziku i tornadove të forta?
Sipas Zollinger, në Zvicër duhet pritur një tornado e fortë mesatarisht çdo dhjetë vjet, me ato shkatërruese rreth çdo 50 deri në 100 vjet. “Një tornado si ajo e së Premtes në North Rhine-Westphalia është pra shumë e rrallë në Zvicër.” 

A do të bëhen më të zakonshëm tornadot në Zvicër për shkak të ndryshimeve klimatike?
“Nuk është ende e mundur të thuhet me siguri, modelet përkatëse deri më tani kanë qenë shumë të pasakta”, thotë meteorologu. Megjithatë, ka indikacione se reshjet e dendura të shiut dhe, veçanërisht, frekuenca dhe intensiteti i stuhive do të rritet në Evropë. “Kjo të paktën mund të tregojë se do të ndodhin edhe më shumë tornado.”

Marketing