Çokollata trekëndore do të prodhohet gjithashtu në Sllovaki nga fundi i vitit 2023.

Marketing

Kompania mëmë e Toblerone, gjigandi i ëmbëlsirave Mondelez International, konfirmoi planin sllovak të kontraktimit të jashtëm të mërkurën, sipas radios publike zvicerane, SRF. Fabrika Mondelez në kryeqytetin sllovak Bratislavë prodhon tashmë çokollatë me rrënjë zvicerane si markat Milka dhe Suchard.

Stafi në fabrikën e Toblerone në Bern-Brünnen u informua në fillim të javës. Toblerone është prodhuar në Bernë për më shumë se 100 vjet dhe shpërndahet në mbarë botën.

Pavarësisht lëvizjes drejt kontraktimit të jashtëm, Mondelez synon të mbajë gjurmën e saj zvicerane. 

“Berna është një pjesë e rëndësishme e historisë sonë dhe do të mbetet e tillë”, tha Livia Kolmitz nga Mondelez Europe.

Kompania shumëkombëshe ka investuar shumë në fabrikën e Brünnen gjatë pesë viteve të fundit dhe planifikon investime të mëtejshme. Ka plane për të rritur kapacitetin e prodhimit të pastës së çokollatës dhe nugatit.

Identiteti zviceran

Toblerone u shpik nga Theodor Tobler dhe Emil Baumann dhe është prodhuar që nga viti 1908. Emri është një kombinim i emrit të bashkë-shpikësit të tij “Tobler” dhe “torrone”, italisht për nugat me mjaltë dhe bajame. Ideja që forma trekëndore u frymëzua nga mali Matterhorn është një mit. Por që nga viti 1970, maja e famshme është shfaqur në paketimin e markës, duke nënvizuar identitetin e saj zviceran.

Në vitin 1985 prodhimi u zhvendos nga distrikti Länggasse i Bernës në fabrikën aktuale në perëndim të kryeqytetit zviceran. Pas disa ndryshimeve të pronësisë, Toblerone tani prodhohet nga Mondelez International me bazë në Çikago.

Foto: Pixabay

Marketing