Një vizitë parlamentare zvicerane në Kiev dhe një ndalim i eksportit të municioneve javën e kaluar kanë rindezur debatin në qarqet politike rreth asaj se si Zvicra e përcakton neutralitetin. Gazetat e së dielës kapin linjat kryesore ndarëse.

Marketing

Fakti që “neutraliteti duhet të ripërcaktohet është i padiskutueshëm nga politikanët nga e majta në të djathtë”, shkruan transmetuesi publik zviceran SRF të dielën. Pas pushtimit rus të Ukrainës, Zvicra iu bashkua sanksioneve të BE-së kundër Rusisë në atë që shumë e quajtën një largim nga qëndrimi i neutralitetit të vendit. Qeveria zvicerane e ka mbrojtur masën duke deklaruar se vendi nuk është neutral kur bëhet fjalë për shkeljet e ligjit ndërkombëtar, transmeton swissinfo.ch .

Megjithatë, javën e kaluar, debati u ndez përsëri kur një delegacion i vogël parlamentar udhëtoi në Ukrainë, të cilin disa politikanë e panë si të papajtueshme me politikën e neutralitetit të Zvicrës. Kjo përkoi me raportet se qeveria zvicerane ka refuzuar kërkesat nga Gjermania për të rieksportuar municion të prodhimit zviceran të përdorur në tanket kundërajrore të destinuara për në Ukrainë. Ministria e Ekonomisë përmendi politikën zvicerane të neutralitetit, e cila e ndalon atë të dërgojë materiale lufte në zonat e konfliktit.

Sipas raporteve të mediave zvicerane, disa politikanë tani po bëjnë thirrje për më shumë fleksibilitet kur bëhet fjalë për eksportet e materialeve të luftës. “Nuk mund ta kuptoj pse ne nuk po i furnizojmë me armë një demokracie aspirante në Evropë, e cila duhet të mbrohet në territorin e saj, ndërkohë që ne po ia bëjmë këtë vendeve që nuk ndajnë vlerat tona në asnjë mënyrë pa pushim.” tha parlamentari Beat Flach nga partia e Gjelbër Liberale NZZamSonntag.

Flach së bashku me disa anëtarë të tjerë të partisë së tij po bëjnë thirrje për atë që gazeta e quajti një “riinterpretim radikal i neutralitetit”. “Unë dua të lejoj eksportet e armëve nëse një demokraci duhet të mbrohet në territorin e saj,” tha Flach.

Reagimi është i përzier nga partitë e tjera politike. Disa politikanë nga Partia Popullore e krahut të djathtë, të intervistuar nga gazeta, thanë se neutraliteti është i panegociueshëm, por se ata do të ishin të hapur për lehtësimin e Aktit të Materialeve të Luftës, i cili u shtrëngua vetëm vjeshtën e kaluar. Një politikan nga një parti centriste është më ngurrues, duke deklaruar se ky do të ishte një ndryshim total në drejtim dhe do të nënkuptonte pjesëmarrje në një luftë. Të shtunën, politikanë të tjerë nga qendra kishin bërë thirrje për diskutim mbi një përkufizim të ri të neutralitetitLidhje e jashtmenë këtë kontekst.

Çfarë na tregon historia

Në një intervistë në NZZamSonntag , historiani zviceran Georg Kreis argumentoi se një dallim duhet të bëhet ndërmjet dërgesave direkte të municioneve dhe pëlqimit për transferimin e dërgesave të mëparshme në një vend tjetër. Ai gjithashtu mendon se duhet bërë një dallim midis materialit të luftës që përdoret për qëllime sulmuese dhe atyre mbrojtëse.

Sido që të jetë, shton ai, “nuk është kuptimi i neutralitetit që përcakton atë që është e mundur, por ligji për eksportin e materialit luftarak”. Parimi dhe praktika kanë ndryshuar shumë herë në histori, duke përfshirë bashkëpunimin e Zvicrës me SHBA-në gjatë Luftës së Ftohtë dhe të ashtuquajturën luftë kundër terrorit.

Politika e neutralitetit të Zvicrës është “trajtuar në mënyrë fleksibile” dhe me ndryshimin e situatës ndërkombëtare, po ashtu duhet të trajtohet neutraliteti. “Kjo nuk do të thotë heqje dorë nga neutraliteti, por fleksibilitet më i madh në trajtimin e tij,” argumenton Kreis.

Në një intervistë me SonntagsZeitung, historiani Hans-Ulrich Jost argumentoi se dërgimi i armëve do të shkelte neutralitetin. Megjithatë, “neutraliteti në Zvicër ka qenë gjithmonë i shtrirë dhe i gatuar si çamçakëzi”, tha ish-oficeri i ushtrisë zvicerane, i cili ishte një kritik i zëshëm i rolit të Zvicrës në Luftën e Dytë Botërore.

Marketing