Procesi i përzgjedhjes nuk është i thjeshtë dhe përfshin shumë faktorë që janë të ndërvarur, anketa mbulon 173 qytete në pesë kontinente, duke krahasuar kostot e përditshme të jetesës, duke përfshirë çmimet e akomodimit, ushqimit dhe pijeve, transportin, rekreacionin dhe çmimet e alkoolit. Merret me mbledhjen e të dhënave sasiore dhe analiza.

Marketing

Këto janë 8 qytetet më të shtrenjta në botë, transmeton portali Kamatica.

8. Singapori

Vendi: Singapor

Kostoja e jetesës: 3604 dollarë në muaj

Popullsia: 5.6 milion

Ndërsa shumë qytete në Azi kanë qenë pak a shumë në listën e qyteteve më të shtrenjta në botë ndër vite, Singapori zë tashmë një nga vendet e para. Singapori është një qytet-shtet sovran në një ishull në Azinë Juglindore. Për shkak të pastërtisë së famshme dhe përdorimit të energjisë së gjelbër, Singapori renditet ndër qytetet më të shtrenjta në botë. Çmimet e ushqimeve, makinave dhe udhëtimeve janë shumë të larta në Singapor.

7. Hong Kongu

Vendi: Kina

Kostoja e jetesës: 3,879 dollarë / muaj

Popullsia: 7.4 milion

Hong Kongu është një rajon i veçantë administrativ. Statusi i saj si qendër me pushtet vendor dhe banesa i jep të gjitha karakteristikat e një qyteti. Hong Kongu është një nga zonat më të dendura të populluara në botë me çmime të larta të banesave. Të jetosh në Hong Kong është një përvojë unike, sepse strehimi është i shtrenjtë dhe i rrallë.

6. Paris

Vendi: Francë

Kostoja e jetesës: 3,910 dollarë / muaj

Popullsia: 2.1 milion

Lista përfshin edhe luksin gjithmonë të njohur të Parisit. Jo vetëm që është shtëpia e Luvrit, muzeu më prestigjioz në botë, dhe Kulla Eifel, por edhe Champs Elysees kulti, restorante të mahnitshme dhe atraksione të tjera të pafundme e bëjnë atë kryeqytetin botëror të një destinacioni romantik pushimesh. Kjo gjithashtu e bën atë një nga vendet më të shtrenjta për të jetuar me kohë të plotë. Qiraja nuk është me të vërtetë shpenzimi më i madh i qytetit – Nju Jorku është shumë më i shtrenjtë, besoni apo jo.

5. Osaka

Shteti: Japoni

Kostoja e jetesës: 4157 dollarë në muaj

Popullsia: 2.69 milion

Osaka në rajonin Honshu të Japonisë është qyteti më i populluar në prefekturën e tij (është i treti më i populluar në Japoni, me pothuajse 2.7 milionë banorë). Edhe pse jo aq e mbushur me njerëz sa Tokio, Osaka e kompenson atë me një kosto shumë të lartë jetese, pjesërisht falë historisë së gjatë të Osakës si qendër ekonomike qendrore e Japonisë. që një familje mesatare prej katër personash kushton rreth 480,000 jen në muaj (rreth 4,157 dollarë). .

4. Kopenhaga

Shteti: Danimarka

Kostoja e jetesës: 4234 dollarë në muaj

Popullsia: 799 mijë

Kopenhaga, kryeqyteti i Danimarkës, është një qytet me mbi 799,000 banorë. Është më i populluar dhe urban se çdo qytet tjetër në vend. Kostoja e jetesës në Kopenhagë do të thotë që një familje me katër anëtarë do të duhet të paguajë rreth 4234 dollarë në muaj (mbi 37.000 korona). Kjo nuk po merr parasysh as çmimet e qirave më të shtrenjta se 84% e pjesës tjetër të botës dhe jashtëzakonisht. çmimet e larta të ushqimeve. Danimarka njihet tashmë si një nga vendet më të shtrenjta dhe luksoze në botë, dhe ky është qyteti më i shtrenjtë që ka.

3. Tel Avivi

Shteti: Izrael

Kostoja e jetesës: 4360 dollarë në muaj

Popullsia: 435 mijë

Tel Avivi në Izrael po ngjitet vazhdimisht në listën e renditjes së qyteteve më të shtrenjta në botë, kryesisht për shkak të rritjes së vlerës së monedhës izraelite, shekelit, në krahasim me dollarin amerikan. Kostoja e tij e jetesës për një familje me katër anëtarë pa qira vlerësohet në rreth 4361 dollarë në muaj. Në fund të vitit të kaluar, Tel Avivi zuri vendin e parë sovran në këtë listë. Çmimet e ushqimeve dhe të transportit janë dy faktorët kryesorë që kanë kontribuar në rritjen e kostos së jetesës në Tel Aviv.

2. Nju Jorku

Vendi: Shtetet e Bashkuara

Kostoja e jetesës: 5006 dollarë në muaj

Popullsia: 8.41 milion

Qyteti më i shtrenjtë në Shtetet e Bashkuara është, jo çuditërisht, më i famshmi. “Big Apple” është një qytet që mban në mëngë pasurinë dhe magjepsjen. Por në realitet, është një metropol i ngarkuar me mbi 8.4 milionë banorë, të cilët jetojnë në kushte shumë të ndryshme ekonomike. Qyteti ka një shkallë të lartë papunësie prej mbi 9% dhe çmime mesatare të shtëpive mbi 650,000 dollarë, shpesh afër një milion dollarë. Jo vetëm strehimi, por edhe argëtimi, ushqimi dhe shkollimi po i rrisin çmimet e Nju Jorkut deri në qiell. Edhe shërbimet komunale dhe transporti kushtojnë 1.5 herë, deri në 1.8 herë më shumë se mesatarja kombëtare.

1. Gjeneva

Shteti: Zvicër

Kostoja e jetesës: 5,381 dollarë / muaj

Popullsia: 198 mijë

Qyteti më i shtrenjtë në botë është Gjeneva. Zvicra njihet për luksin e saj, për orët e saj, për shtëpitë e saj në liqene të ngrira që duken të mrekullueshme. Taksat në Gjenevë, qyteti më i famshëm në vend, janë relativisht të ulëta, ndërsa të ardhurat e disponueshme të njerëzve që jetojnë këtu janë përgjithësisht shumë të larta. Megjithatë, kjo nuk i pengon ata të shpenzojnë për të paguar të gjitha faturat qesharake të larta në Gjenevë, të tilla si çmimet mesatare të qirave që janë dy herë më të larta se ato në Amsterdam.

Vlerësimet sugjerojnë se një familje mesatare ka nevojë për 5,381 dollarë për të mbijetuar në Gjenevë, megjithëse disa burime thonë deri në 7,000 dollarë.

Qytetet më të shtrenjta në botë kanë çmime jashtëzakonisht të larta të qirave, përveç kostos bazë të jetesës për gjëra të tilla si ushqimi, ilaçet, argëtimi, transporti, qiraja, rrobat dhe shumë më tepër. Si rregull, në shumicën e rasteve dhe për shkak të rrethanave dhe zakoneve të reja jetësore të shkaktuara nga pandemia dhe lufta në Ukrainë, tregu i pasurive të paluajtshme, pas një stabilizimi të lehtë në fillim të këtij viti, hyri sërish në një periudhë të trazuar.

Foto: Albora.ch

Marketing