Testi i Reflektimit Njohës (CRT), i njohur gjithashtu si testi më i shkurtër i inteligjencës në botë, pretendon se duhen vetëm tre pyetje për të përcaktuar nëse jeni gjeni. Ky test i thjeshtë u zhvillua në 2005 nga psikologu i Princeton, Shane Frederick, dhe vlerëson aftësinë tuaj për të përpunuar informacionin ngadalë dhe racionalisht, në vend që të nxirrni përfundime të shpejta.

Marketing

“Për të pasur sukses në këtë test të reflektimit kognitiv, duhet të gjesh kohë për të menduar me kujdes përpara se intuita të të tërheqë të përgjigjesh”, thonë ata në portalin “IFL Science”.

Para se t’u përgjigjeni tre pyetjeve, duhet të dini se ato do të duken shumë të lehta në fillim, por nuk janë më të paktat. Një studim i vitit 2005 zbuloi se studentët që ndiqnin disa nga universitetet më prestigjioze Harvard dhe Yale, nuk arritën t’u përgjigjen saktë të tre këtyre pyetjeve, por 17 përqind kishin një rezultat perfekt.

Këtu janë pyetjet…

  • Një shkop bejsbolli dhe një top kushtojnë gjithsej 1,10 dollarë. Shkopi kushton 1 dollarë më shumë se topi. Sa kushton topi?
  • Nëse 5 makinave u duhen 5 minuta për të bërë 5 pjesë, sa kohë do t’u duheshin 100 makinave për të bërë 100 pjesë?
  • Në liqen ka zambakë uji. Çdo ditë gjerësia e tyre dyfishohet. Sa, nëse mbulojnë të gjithë liqenin në 48 ditë?

Mendoni mirë përpara se të përgjigjeni! Këto janë disa nga përgjigjet më të zakonshme për këto pyetje, dhe ju votoni kur jeni të sigurt për përgjigjen tuaj!

Përgjigjet e sakta:

Pyetja e parë – 5 cent. Nëse thatë se përgjigja ishte 10 cent, e keni gabuar, por rehatia është se jeni me shumicën! Megjithatë, nëse kjo do të ishte përgjigja e saktë, shkopi dhe topi do të kushtonin 1,20 dollarë, jo 1,10 dollarë. Nga ana tjetër, një top 5 cent dhe një shkop 1,05 dollarë që është 1 dollarë më shumë se 5 cent, do të kushtonin gjithsej 1,10 dollarë.

Pyetja e dytë – 5 minuta. Ndërsa mund të jeni përgjigjur 100 minuta, jeni gjithashtu në shumicë. Meqenëse pyetja zbulon se një makinerie i duhen 5 minuta për të bërë 1 pjesë, koha nuk ndryshon pavarësisht nga disponueshmëria e 100 makinerive.

Pyetja e tretë – 47 ditë. Shumica menjëherë arritën në përfundimin se përgjigja e saktë ishte 24 ditë. Por mbani mend, duke qenë se sipërfaqja e liqenit e mbuluar nga zambakët e ujit dyfishohet çdo ditë, një pjesë që mbulon gjysmën e liqenit do ta mbulonte plotësisht në vetëm një ditë shtesë. Zbrisni një ditë nga 48 ditët dhe çfarë përfitoni? 47 ditë.

Marketing