Kushdo që përdor internetin është duke u vëzhguar, dhe ndoshta manipuluar, nëpërmjet një gjurme të bukës dixhitale të njohura si metadata.

Marketing

Dy kompani zvicerane, njëra e mbështetur nga ish denoncuesja ushtarake e Shteteve të Bashkuara, Chelsea Manning, po vendosin perde tymi për të ngatërruar sytë kureshtarë dhe për të mbrojtur përdoruesit e internetit nga kompanitë e mëdha të teknologjisë dhe mbikëqyrja e qeverisë.

Nym Technologies dhe HOPR përdorin rrjete mikse për të bashkuar meta të dhënat që njerëzit lënë pas kur shfletojnë në internet, duke e bërë të pamundur lidhjen e gjurmëve dixhitale të gërvishtura me ndonjë individ.

Ata janë pjesë e një grupi të vogël kompanish ndërkombëtare, të tilla si Orchid dhe xxnetwork të cilët po përpiqen të luftojnë kundër erozionit të privatësisë në internet.

“Të jesh i mbikqyrur vazhdimisht po i lodh njerëzit. Ata po vëzhgohen çdo sekondë, me çdo klikim të vetëm dhe nuk e dinë se ku po shkon ai informacion apo si përdoret. Kjo ka filluar të ketë një ndikim afatgjatë në shëndetin mendor te njerëzit,” tha për SWI Chelsea Manning.

Për të arritur këtë, të dy sistemet përdorin të njëjtin parim të decentralizimit që mbështet zinxhirët e bllokut dhe bitcoin. Kjo përfshin një rrjet kompjuterash që funksionojnë në mënyrë të pavarur, por në të njëjtën kohë janë të ndërlidhur dhe bashkëpunojnë për të transmetuar të dhëna.

Teoria është se një tufë e tillë është më e besueshme se një entitet i vetëm korporativ që vendos interesat e veta tregtare përpara përdoruesve./albora.ch/

Lexo edhe:

Rusët tentojnë ta hakojnë NATO-n
Marketing