Shumë njerëz që janë mbipeshë shmangin depistimin e kancerit nga frika e stigmës dhe gjykimit për peshën e tyre, raportojnë studiuesit britanikë.

Marketing

Në një përmbledhje të 10 studimeve të publikuara, studiuesit zbuluan se shumë mjekë në mbarë botën nuk i shohin me mirësi pacientët me obezitet, një qëndrim që mund të ndikojë në trajtimin dhe depistimin për kancerin e gjirit, qafës së mitrës dhe zorrës së trashë.

“Stigma e obezitetit duhet të sfidohet dhe të trajtohet, veçanërisht në mjediset e kujdesit shëndetësor”, tha drejtuesja e Institutit të Kërkimeve të Infermierisë në Universitetin e Sunderland në Mbretërinë e Bashkuar, Yitka Graham.

“Frika e stigmatizimit mund t’i pengojë njerëzit që jetojnë me obezitet të kenë akses në shërbimet e shqyrtimit të kancerit, të cilat janë jetike për diagnostikimin e hershëm dhe rezultatet e favorshme”, tha ajo.

Graham tha se profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të sigurojnë që shërbimet e shqyrtimit të dizajnohen dhe promovohen në një mënyrë që inkurajon njerëzit me obezitet të kenë akses në shërbime pa frikë nga stigma apo gjykimi.

Ndër studimet e analizuara, disa zbuluan se gratë 50-64-vjeçare me obezitet kishin më pak gjasa të bënin mamografi sesa gratë, pesha e të cilave ishte normale. Kjo pabarazi u pa edhe në mesin e grave nën peshë, vunë në dukje studiuesit.

Gratë me obezitet gjithashtu kishin më pak gjasa të kontrolloheshin për kancerin e qafës së mitrës, treguan gjetjet. Përveç kësaj, burrat që ishin mbipeshë ose obezë kishin më pak gjasa se ata që kishin peshë normale për t’u kontrolluar për kancer të zorrës së trashë, zbuloi ekipi i Graham.

Sikleti, imazhi negativ i trupit dhe problemet me pajisjet e imazhit u përmendën të gjitha si arsyet që njerëzit me obezitet kishin më pak gjasa të kontrolloheshin.

Marketing