Pas më shumë se një viti në sipërfaqen e Marsit, sonda e Kinës Tianwen-1 kapi imazhe që mbulojnë të gjithë Planetin e Kuq, njoftoi agjencia hapësinore e vendit më 29 qershor.

Marketing

Tianwen-1 (misioni ndërplanetar i Administratës Kombëtare të Hapësirës së Kinës), i përkthyer lirshëm si “ndjekja e së vërtetës qiellore”, u nis në vitin 2020 dhe u ul në Mars majin e kaluar, kur roveri Zhurong në bord filloi misionin e tij për të patrulluar dhe eksploruar. planeti nën syrin vigjilent nga syri i orbiterit që e ndoqi.

Tianwen-1, i përbërë nga 6 anije kozmike: një orbiter, dy kamera lëvizëse, një tokëzues, një kamerë në distancë dhe rover Zhurong, është roveri i parë i Republikës Popullore të Kinës që u ul ndonjëherë në një planet tjetër.

Është emërtuar sipas një figure mitiko-historike kineze të lidhur me zjarrin dhe dritën, pasi vetë Marsi quhet “planeti i zjarrit”. Qëllimet e tij janë të shumëfishta – studimi i topografisë, gjeologjisë së zonës lokale, akullit, mineraleve, shkëmbinjve, atmosferës së mostrës.

Një deklaratë nga Agjencia Kombëtare e Hapësirës së Kinës (CNSA) tha se sonda tani ka përfunduar të gjitha detyrat e saj të caktuara, duke përfshirë kapjen e imazheve me rezolucion të mesëm që mbulojnë të gjithë planetin.

Imazhet, të publikuara nga agjencia hapësinore në mediat sociale, tregojnë terrenin e thyer të peizazhit marsian: dunat e kuqe me pluhur, vullkanet e mburojës, krateret e goditjes, shtresa e akullit të Polit të Jugut dhe shkëmbinjtë dhe kreshtat e Kanionit të Valles Marineris – një nga kanionet më të mëdha në sistemin tonë diellor.

Imazhet u morën nga orbiteri i sondës, i cili rrotulloi Marsin 1,344 herë, duke kapur imazhe të planetit nga çdo kënd ndërsa rover eksploronte sipërfaqen, tha CNSA.

Sonda mblodhi 1040 gigabajt të dhëna të papërpunuara shkencore, të cilat u përpunuan pas nga shkencëtarët në Tokë dhe iu dorëzuan ekipeve kërkimore për studime të mëtejshme, tha agjencia.

CNSA ka ndarë informacionin rreth fluturimit të orbitës me NASA-n dhe Agjencinë Evropiane të Hapësirës (ESA), dhe të dhënat shkencore do të vihen në dispozicion të shkencëtarëve ndërkombëtarë “në kohën e duhur”.

Me temperaturat në rënie gjatë dimrit marsian, si dhe kushte të këqija për shkak të rrëshqitjeve të rërës dhe pluhurit, roveri hyri në një gjendje të fjetur më 18 maj që do të zgjasë gjatë sezonit të ashpër përpara një “zgjimi” të pritshëm në dhjetor – kur zbarkimi zona do të hyjë në pranverën e hershme, me mot më të mirë, gjë që do të mundësojë realizimin e të gjitha detyrave.

Para suksesit të Kinës me Tianwen-1, vetëm Shtetet e Bashkuara dhe ish-Bashkimi Sovjetik kishin zbritur një anije kozmike në sipërfaqen e Marsit, ndërsa India, Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) dhe Emiratet e Bashkuara Arabe kishin dërguar një anije kozmike në orbitën e planetit.

Me Tianwen-1, Kina u bë vendi i parë që u përpoq të dërgonte një orbiter dhe një rover në misionin e saj të parë në Mars. NASA, për shembull, dërgoi shumë orbita në Mars përpara se të përpiqej të zbarkonte.

Foto: Administrata Kombëtare e Hapësirës e Kinës / Pixabay

Marketing