Swiss flag and statue of Justice on Federal Supreme Court of Switzerland. Lausanne, Switzerland

Me kushtetutën e saj të dytë federale të vitit 1874, Zvicra u katapultua papritur në ballë të zhvillimit të demokracisë në mbarë botën. Asnjë kanton nuk kishte votuar aq fuqishëm në favor të ndryshimeve radikale sa Schaffhausen.

Marketing

Miratimi i kushtetutës së re federale shënoi një moment historik në historinë zvicerane. Ai solli disa përmirësime të rëndësishme, duke plotësuar pothuajse gjithçka që i mungonte kushtetutës origjinale.

Shumë nga këto përmirësime nuk do të kishin ndodhur pa atë që u bë e njohur si Lëvizja Demokratike. Kjo lëvizje kishte lindur në disa pjesë të Zvicrës si përgjigje ndaj vendimeve të diskutueshme të marra nga parlamentet kantonale, të tilla si Vendi i Bazelit dhe Qyteti i Bazelit që lëvizin drejt ribashkimit dhe ndërtimit të hekurudhave përmes tokës bujqësore në Bernë, shkruan swiss përcjellë Albora.ch.

Efektet e industrializimit

Marrja e tokës bujqësore për t’i hapur rrugë një treni me avull ishte tipike për vendimet e asaj epoke. Industrializimi, i cili po ndryshonte Zvicrën me një ritëm të ethshëm, nuk i përshtatej të gjithëve. Shumë mendonin se përparimi po i kalonte në këmbë.

Në vitet 1860 u shfaq një koalicion me bazë të gjerë për të kundërshtuar liberalët, të cilët përbënin partinë më të madhe politike të vendit, formuan qeverinë dhe u panë si krahu politik i revolucionit ekonomik. Liberalizmi në Zvicër përfaqësonte gjithnjë e më shumë interesat e kapitalizmit dhe elitës së pasur.

Kjo shkaktoi një reagim në mesin e shtresave të ulëta dhe të mesme – njerëz që mbanin punë si mësues dhe nëpunës. Ata filluan të bëjnë fushatë për reformat shtetërore në gazetat lokale, të cilat dashamirës ishin për kauzën e tyre.

Historiani i Cyrihut Rolf Graber shkruan se njerëzit kërkonin të drejta sepse donin të shihnin një formë më të tolerueshme të modernizimit në epokën e industrializimit.

Një ide që bashkoi këtë lëvizje të lidhur lirshëm ishte besimi i tyre në parimin “një njeri, një votë”. Këta aktivistë argumentuan se qytetarët meshkuj të rritur të vendit ishin plotësisht të aftë për të vlerësuar vendimet politike dhe avantazhet dhe disavantazhet që ato ofronin. Nëse një vendim parlamentar nuk ishte në interes të publikut të gjerë, atëherë populli duhet të jetë në gjendje të vërë veton ndaj tij, pa qenë nevoja të thërrasë zgjedhje të reja të përgjithshme.

Origjina e sovranitetit popullor

Kështu ndodhi që, 25 vjet pas themelimit të republikës federale, u shkrua një kushtetutë e re federale që përfshinte të drejta të patjetërsueshme siç është e drejta për një referendum mbi legjislacionin. Në këtë mënyrë, pakica në parlament mund të kërkojë që votuesit të marrin vendimin përfundimtar, detyrues për një çështje. 

Kjo e drejtë e vetos nuk ishte asgjë më pak se futja e sovranitetit popullor.

Kushtetuta e 1874 forcoi gjithashtu shtetin e ri federal. Një gjykatë federale u krijua për të siguruar që kantonet të zbatojnë ligjet në mënyrë të qëndrueshme. Hebrenjve iu dha liria e plotë e fesë, diçka që më parë u ishte mohuar. Votuesit meshkuj që u shpërngulën në një kanton tjetër mund të përfitojnë të drejtat e tyre të plota politike në vendbanimin e tyre të ri pas një periudhe pritjeje. Kishte garanci më të forta për disa të drejta themelore, si e drejta për t’u martuar. Dhe dënimi me vdekje u hoq – të paktën për një kohë.

Ndarja midis kantoneve

Shkalla më e lartë e miratimit për kushtetutën e re – me 97% befasuese – erdhi nga votuesit në Schaffhausen, një kanton i vogël në veri-lindje të vendit me një popullsi mjaft homogjene, ashtu siç e kishte imagjinuar Jean-Jacques Rousseau një shekull më parë. si bazë për sovranitetin popullor.

Por votuesit në kantonet e tjera të vogla u ndjenë ndryshe: 92% e burrave në Uri dhe 86% e burrave në Appenzell Inner Rhodes e hodhën poshtë tekstin e ri.

Dy ekstremet ishin çështje feje si çdo gjë tjetër. Ana “po” ishte më e forta në kantonet e vogla protestante, ndërsa kampi “jo” mbizotëronte në kantonet katolike.

U deshën dy përpjekje për të arritur kushtetutën e ndryshuar me kujdes. Dy vjet më parë, votuesit kishin refuzuar tashmë një projekt-rishikim. Vota popullore u nda goxha në mënyrë të barabartë, por ishte kërkesa për shumicën e kantoneve që fundosi përpjekjet.

Opozita me bazë të gjerë e kishte siguruar këtë rezultat. Si dhe blloku katolik-konservator, pjesët frëngjisht-folëse të vendit dolën kundër kushtetutës së re në 1872.

Ecim drejt demokracisë me të drejtat e njerëzve

Rezultati i votimit të vitit 1874 në Schaffhausen tregoi shkallën në të cilën Lëvizja Demokratike kishte ndikuar në mendimin politik në kantonet protestante. Ndryshe nga Winterthur-i fqinj në kantonin e Cyrihut, atje nuk kishte kundërshtim të fortë ndaj kapitalizmit. Por idetë e paraqitura nga lëvizja ishin përhapur në të gjithë Zvicrën Lindore dhe votuesit kishin zgjedhur në përputhje me rrethanat.

Ndihmoi gjithashtu një kaskadë e vërtetë e ndryshimeve kushtetuese në kantone të ndryshme. Një rast i tillë është rishikimi i vitit 1869 në kantonin e Cyrihut për të ofruar një bazë ligjore për sundimin e popullit. Duke përkrahur këtë përpjekje, Partia Demokratike në Winterthur doli si një kundërpeshë ndaj Partisë Liberale në Cyrih. Hapja e qytetarëve ndaj reformave ishte stimuluar edhe nga një epidemi kolere dimrin e kaluar.

Nga ‘rregullat e shumicës’ te demokracia me pazare

Pasojat e kushtetutës së 1874 për politikën federale ishin të konsiderueshme. Deri atëherë, liberalët kishin fituar çdo zgjedhje për të dy dhomat e parlamentit. Forma thjesht përfaqësuese e demokracisë e vendit kishte favorizuar këto rezultate, të cilat nga ana e tyre kishin çuar në një kulturë të mosgatishmërisë për kompromis të adoptuar nga bota anglishtfolëse.

Dy modele demokracie

Mekanizmi i referendumit i prezantuar nga kushtetuta e re e ndryshoi këtë: tetë votat e para kombëtare të mbajtura pas 1874 shkuan në favor të opozitës.

Kjo çoi në një rimendim në parlament dhe më në fund në një kulturë të re parlamentare. Qeveria dhe opozita e kanë zakon të negociojnë. Qëllimi kryesor ishte shmangia e një referendumi ose – nëse do të kishte – që pala e dikujt të ishte më pak e hapur për të sulmuar.

Kushtetuta e vitit 1874 ishte kështu hapi i parë drejt demokracisë konsensus në Zvicër. Fillimi ishte kultura e pazareve që përfshinte zyrtarë në ministri dhe agjenci, dhe qeveritë gradualisht ndoqën shembullin. Në vitin 1891 një konservator katolik u zgjodh për herë të parë në Këshillin Federal (ekzekutiv) prej shtatë anëtarësh. Në të njëjtën kohë, u pranua një iniciativë që kërkonte një rishikim të pjesshëm të kushtetutës.

Institucione demokratike për qytetarë demokratë

Historianët zviceranë të demokracisë nga Andreas Gross te Jo Lang bien dakord mbi rëndësinë e reformës kushtetuese të vitit 1874. Ai jo vetëm që i dha shtetit federal njëfarë stabiliteti, por, nëpërmjet të drejtave të njerëzve, siguroi gjithashtu ekuilibër midis institucioneve demokratike dhe aspiratave demokratike të qytetarëve.

Për gati dy dekada pas rishkrimit të kushtetutës, Zvicra ishte në ballë të evolucionit global të demokracisë. Më pas, në 1893, Zelanda e Re prezantoi një ligj zgjedhor që përfshinte votën popullore dhe të drejtën e plotë të votës për gratë e rritura si dhe për burrat. Zvicra mbeti pas si rezultat i të drejtës së votës vetëm për meshkujt, e cila ende nuk ishte kontestuar.

Nga fundi i shekullit, Zvicrës iu desh të hiqte dorë nga roli i saj udhëheqës në zhvillimin e demokracisë. Një preokupim i madh në atë kohë ishte zgjerimi gradualisht i të drejtave të njerëzve për të vepruar si një kontroll mbi parlamentin e vendit dhe qeverinë.

Megjithatë, globalisht gjërat po lëviznin në një drejtim tjetër. Me përfundimin e Luftës së Parë Botërore, demokracitë parlamentare pa vend për referendume popullore u bënë tendenca mbizotëruese.

Përkthyer nga gjermanishtja nga Terence MacNamee/gw

Marketing