Mark Cuban ka treguar se ishte nisur nga Universiteti Indiana në Bloomington “me 60 dollarë, me një të çarë në dyshemenë, me një shishe naftë në bagazh dhe një dysheme për të fjetur në Dallas.”

Marketing

Pak ditë më vonë, Cubani, vetëm 23 vjeç, hyri në një apartament me pesë dhoma gjumi prej 600 dollarësh me pesë djem të tjerë.

Përveç se nuk kishte para, Cuban kishte dhe borxhin e kredisë studentore për të shlyer.

“Nuk kisha asgjë, kështu që nuk kisha asgjë për të humbur, apo jo?”, Thotë Cubani.

Në Dallas, ai u fut në një kompani të quajtur Your Business Software. “Kam shitur software dhe u shkarkova nga puna,” thotë Cubani, në Arianna Huffington’s The Go Up Global Podcast.

“U shkarkova sepse ai donte që unë të hapja dyqanin. Ishte një dyqan software-ësh me pakicë – duhej të fshija dyshemenë, të sigurohesha që dritaret ishin të pastra dhe që dyqani të ishte i hapur në kohë”.

“Jam larguar dhe më kanë shkarkuar nga tri punë”, ka thënë Cubani në “Shark Tank” të ABC-së.

“Por, eksperienca që unë përfitova nuk u venit”.

Cubani nuk kishte qenë kurrë në fushën e teknologjisë. Ai madje ka marrë mësime për përdorimin e kompjuterëve.

“Por kur u futa në një nga punët e mia të para ku përdorja teknologjinë, ishte shumë e mrekullueshme. Mund të qëndroja 7, 8 orë pa pushim duke menduar se ishin vetëm 10 minuta, sepse përqëndrohesha kaq shumë dhe me kaq entuziazëm dhe më pëlqente me të vërtetë shumë. Dhe kështu kuptova se mund të jem vërtetë i mirë në teknologji.”

Cubani filloi biznesin e tij, MicroSolutions, por e shiti atë në CompuServe për 6 milionë dollarë në vitin 1990.

Pesë vjet më vonë, Cuban dhe një shok i tij, Todd Wagner, krijuan një shërbim audio streaming në internet të quajtur Broadcast.com, në mënyrë që të mund të dëgjonin lojërat Hoosiers në Teksas. Yahoo bleu biznesin në vitin 1999 për 5.9 miliardë dollarë.

Cuban tani zotëron ekipin e basketbollit të Dallas Mavericks dhe është një investitor në “Shark Tank“.

Si një miliarder, Cubani ende qëndron në krye të asaj që po ndodh në industrinë e teknologjisë. Aktualisht është duke marrë mësime të programimit kompjuterik Python dhe duke lexuar “Machine Learning for Dummies.”

Por këto ditë, ai nuk ka të njëjtin zjarr si kur e kishte me vetëm 60 dollarë në xhepin e tij.

Cuban thotë se niveli i suksesit të tij është i qartë, por tani ai e ka humbur atë entuziazëm, pasi mund të mendojë për 50 biznese që mund të fillojë tani … por ai nuk mund të heqë dorë nga koha në shtëpi dhe e gjithë kjo që po i ndodh. Pra, ky është lloji i tregtisë ku ai nuk bën kompromise.

Marketing