Për 64 për qind të zviceranëve është e qartë: tarifat dhe taksat për benzinën dhe karburantin duhet të ulen. Këtë e tregon një sondazh ekskluziv i 20 Minuten dhe Tamedia.

Çmimet e karburantit janë rritur në qiell që nga lufta në Ukrainë. Në shumë vende, një litër benzinë ​​kushton më shumë se dy franga. “Nëse lufta vazhdon, çmimet ndoshta do të rriten pesë deri në dhjetë centimetër në javët e ardhshme,” thotë Bernhard Maurer nga Oel-Pool AG, e cila operon zinxhirët Ruedi-Rüssel, Miniprix dhe BP. 

Marketing

Prandaj, Italia, Franca dhe Gjermania po ulin taksat mbi karburantet. Zvicra tani duhet të ndjekë shembullin: 64 për qind e zviceranëve janë në favor të uljes së taksave dhe taksave për benzinën dhe karburantet e tjera. Këtë e tregon një sondazh aktual i 20 Minuten dhe Tamedia. Sipas gjinisë: 43% e meshkujve janë në favor të uljes së detyrimeve dhe taksave (17% priren po). Për gratë është 48% (dhe një shtesë 18% Përkundrazi Po). Shpërndarja është e ngjashme në të gjitha grupmoshat: midis 18 deri në 34 vjeç: 46% po (17% priren të jenë po), midis 35 deri 49 vjeç 48% po (17% priren të jenë po), midis 50 deri në 45 % po (18% priren të jenë po) për ata të moshës 64 vjeç e lart dhe 43% po (19% priren të jenë po) për ata të moshës 65 vjeç e lart, shkruan 20minuten përcjell Albora.ch

Ky është sondazhi

Nga data 12 deri më 15 maj, 9085 persona nga e gjithë Zvicra morën pjesë në sondazhin e kryer nga 20 Minuten dhe Tamedia për situatën në Ukrainë. Anketa u krye në bashkëpunim me institutin e anketimit LeeWas. LeeWas modelon të dhënat e anketës bazuar në variablat demografikë, gjeografikë dhe politikë. Marzhi i gabimit është 1.9 pikë përqindjeje.

35 për qind janë kundër heqjes së taksave. Tema ka të bëjë edhe me politikanët. Një grup pune i drejtuar nga ministri i ekonomisë Guy Parmelin po shqyrton aktualisht rritjen e çmimeve të energjisë dhe po kërkon zgjidhje.

Këshilltari Kombëtar i SVP-së, Christian Imark, nuk është i befasuar nga rezultati i sondazhit: “Tema po digjet nën thonjtë e njerëzve. Kushdo që drejton një makinë çdo ditë paguan një shumë treshifrore më shumë në muaj – kjo është shumë.” Këshilli Federal duhet të veprojë menjëherë.

Që në muajin mars, Imark paraqiti një avans ndaj çmimeve të larta të benzinës. Edhe ekonomia është e kërcënuar. “Industria e ndërtimit po vuan shumë nga çmimet e larta të karburanteve”, thotë Imark. Nëse kjo vazhdon, vendet e punës së shpejti do të humbasin.

Nuk ka ulje taksash për shoferët

Presidenti i GLP, Jürg Grossen i sheh gjërat ndryshe. Për të nuk bëhet fjalë për uljen e taksave për karburantet. Në fund të fundit, çmimet e benzinës kanë rënë në dhjetë deri në dymbëdhjetë vitet e fundit: “Tani ato po rriten përsëri, kështu që nuk ka nevojë për ulje taksash për shoferët për momentin.”

Veç kësaj, makinat e sotme janë bërë më efikase: “Ju mund të vozitni shumë më tej për të njëjtin çmim,” thotë Grossen. Nëse çmimet e karburanteve do të ishin shumë të larta për disa vite, mund të diskutohej një mbështetje e synuar për të prekurit.

Mbështetje e synuar për familjet

Franziska Ryser nga të Gjelbrit ka një pikëpamje të ngjashme: ndryshe nga disa vende fqinje, Zvicra nuk vuan nga varfëria energjetike. “Në këtë vend, njerëzit mund të mbulojnë kostot e tyre të energjisë,” thotë Ryser. Për më tepër, ka alternativa të mira për të kursyer para në afat të shkurtër , të tilla si ngasja më ngadalë në autostradë ose kalimi në transportin publik.

“Në afat të mesëm ne duhet të largohemi gjithsesi nga lëndët djegëse fosile. Kjo është e mundur vetëm nëse transmetohen edhe sinjalet e çmimeve,” thotë Ryser. Prandaj, ulja e taksave nuk është zgjidhja. Nëse çmimet e karburanteve mbeten të larta, familjet me të ardhura të ulëta mund të marrin gjithashtu mbështetje të synuar.

Sipas Këshilltarit Kombëtar të SVP, Franz Grüter, qeveria federale nuk duhet domosdoshmërisht të ulë ose të heqë taksat për benzinën. Në vend të kësaj, TVSH-ja duhet të llogaritet ndryshe. Për momentin, TVSH-ja ngarkohet në të gjithë çmimin, përfshirë taksat dhe detyrimet.

Grüter dëshiron ta ndryshojë këtë. TVSH duhet të ngarkohet vetëm për produktin, pra benzinën, dhe jo për taksat e ndryshme. Këshilli Kombëtar e ka pranuar tashmë propozimin e tij. Çmimi i benzinës më pas do të binte me rreth shtatë centimetër për litër.

Si rezultat, qeveria federale do të humbasë rreth 300 milionë franga të ardhura nga taksat. Kjo nuk është një humbje reale, sepse: “Për shkak të çmimit shumë më të lartë të benzinës, shteti merr shumë më tepër taksë sesa nëse çmimi i benzinës do të kishte mbetur rreth 1,80 franga për litër”.

Marketing