Në fundjavë, njerëzit në Zvicër sulmuan dhe rrethuan pishinat e jashtme, dhe brigjet e liqenit dhe lumenjve ishin gjithashtu plot. Fatkeqësisht, nuk mbeti gjithmonë si një not i këndshëm. Të paktën shtatë persona janë mbytur në lumenj dhe liqene zvicerane ditët e fundit. Kështu njofton policia. Pse ndodhin këto aksidente me mbytje? Dhe si duket parandalimi i aksidenteve? Reto Abächerli përgjigjet se. Ai është drejtor menaxhues i Swiss Life Saving Society SLRG.

Marketing

SRF News: Pse janë mbytur kaq shumë njerëz në ditët e fundit?

Reto Abächerli: Është një përzierje e motit; shumë më tepër njerëz janë rreth trupit të ujit. Bëhet fjalë pastaj për probabilitetin që fatkeqësisht të ndodhin edhe aksidente. Dhe pastaj ka këto ndryshime të temperaturës së lartë midis temperaturës së jashtme dhe temperaturës së ujit.

Çfarë roli luan Corona në aksidentet e notit? Gjatë pandemisë, shumë pishina nuk ishin të hapura. A kanë njerëzit të arrijnë diçka për të bërë?

Nuk mendoj se ka rëndësi që shumë njerëz nuk u lejuan të merrnin mësime noti vitin e kaluar për shkak të Coronës; dhe tani ata kthehen në ujë dhe kanë harruar aftësitë. Është si të ngasësh një biçikletë. Ka shumë njohuri për rreziqet. As vetëvlerësimi nuk ka ndryshuar shumë në këto një apo dy vjet.

Mësimet e notit janë anuluar. Mësimet e notit janë anuluar në shkolla. A bëjnë shkollat ​​mjaftueshëm që fëmijët të jenë në gjendje të notojnë?

Ne kemi kontakte me kantonet, mësuesit individualë dhe administratat individuale të shkollave. Më tregojnë se vetëdija për temën dhe vullneti është aty. Mendoj se, sipas njohurive dhe besimit tim, po bëhet shumë. Kjo nuk do të thotë se nuk ka potencial.Jo të gjitha komunitetet po zbatojnë kërkesat e notit dhe të sigurisë së ujit.Autori:

Ne e dimë gjithashtu se në asnjë mënyrë të gjitha komunitetet nuk i kanë zbatuar të gjitha kërkesat e Kurrikulës 21 në lidhje me notin dhe sigurinë e ujit. Por nuk ndihmon shumë të dukesh kërkues. Këtë duhet ta bëjmë në dialog. Është një detyrë partneriteti. Ne duam të kontribuojmë dhe mbështesim.

Në shkolla të ndryshme ka mungesë të infrastrukturës. Në nivelin politik në Zvicër, noti dhe shpëtimi i jetës në ujë nuk janë praktikisht një çështje. A nuk është kjo mjaft e rëndësishme për politikanët?

Unë nuk mendoj se ne nuk kemi mjaftueshëm sipërfaqe ujore apo ujore në vetvete, duke përfshirë sipërfaqen e mbuluar me ujë në pishinë. Është e rëndësishme të ruhet sipërfaqja ekzistuese e ujit dhe ajo të qëndrojë. Gjithashtu na duket e rëndësishme që të zhvillohen vende të tjera mësimi. Për shembull, një mjedis i sigurt buzë liqenit. Mësuesit duhet të shkojnë atje me nxënësit. Kjo do të ishte shumë e vlefshme për parandalimin e mbytjes. Sepse shumica e aksidenteve fatale të mbytjes – mbi 90 përqind – ndodhin në lumenj dhe liqene – dhe jo në pishina.

Një burrë praktikon CPR në një bedel.

Shifrat e tyre supozojnë se 50 njerëz mbyten çdo vit. A duhet t’i drejtohemi zgjidhjeve më kreative? Për shembull, më shumë roje plazhi apo personel të mbrojtjes civile në pika të ndjeshme si në banka?

Kam dyshime për zbatimin dhe efektivitetin e tij. Njerëzit në Zvicër ushtrojnë shumë në liqene dhe trupa ujorë. Është pothuajse e pamundur të punosh me mbikëqyrje kudo. Përveç kësaj, gjithmonë duhet të kuptosh fillimisht se dikush është në nevojë. Kjo është një detyrë shumë e kërkuar.

Marketing