Ishujt privatë në Adriatik, nga të cilët shteti dhe autoritetet lokale kanë hequr dorë, tashmë janë në reklama për shitje.

Marketing

Njëri prej tyre është Mali Kosmaq, në qarkun e Splitit-Dalmacisë në qytetin e vogël Vinishqe, i cili shitet për 700 mijë euro, dhe agjencia imobiliare thotë se çmimi mund të rritet deri në një milion euro, raportoi TV N1 i Zagrebit.

Ky ishull, me një sipërfaqe prej 5000 metrash katrorë, është në pronësi private nga një vendas nga Vinišće dhe është në shitje që nga viti 2016 dhe ende nuk ka gjetur pronar të ri. Agjencia imobiliare thotë se ka pasur shumë të interesuar, si shtetas të huaj ashtu edhe vendas, por kur e kuptojnë se plani hapësinor nuk lejon ndërtime dhe kur njihen me rregulloren e planit hapësinor shpejt heqin dorë.

Ishulli është i rrethuar nga shkëmbinj të mprehtë, gjë që e bën të pamundur uljen në të. Qarku i Split-Dalmacisë thotë se është i përshtatshëm ekskluzivisht për bujqësi.

Vendasit janë të ndarë për sa i përket shitjeve, ku disa besojnë se ajo që është blerë me mundim nuk duhet t’u shitet, sidomos të huajve, ndërsa të tjerë nuk kanë asgjë kundër shitjes apo që një pronë e tillë “të shkojë” në duart e të huajve.

Kroacia ka 1244 ishuj, ishuj, shkëmbinj nënujorë dhe shkëmbinj nënujorë, nga të cilët 66 janë të banuar. Ishujt e vegjël janë kryesisht në pronësi të shtetit, më shumë se 80 përqind, dhe pjesa tjetër janë në pronësi private, sipas studimit N1 me bazë në Zagreb.

Foto: wikipedia

Marketing