Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) paralajmëroi për këtë vetëm në janar. “Sa më shumë përhapet dhe shumohet omikroni, “aq më shumë ka të ngjarë që ai të prodhojë një variant të ri,” tha ekspertja e OBSH-së Catherine Smallwood.

Marketing

Tashmë ka një variant të ri. Emri i saj: XE. Ai përbëhet nga dy nëntipet e variantit omikron BA.1 dhe BA.2. Varianti i përzier u zbulua në Britaninë e Madhe. Numrat e koronave po rriten lart atje. Nuk ka pasur kurrë kaq shumë njerëz të infektuar sa më parë. Është rritur sërish edhe numri i shtrimeve, sidomos tek personat mbi 45 vjeç, shkruan blick.

Siç raportohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) në raportin e saj javor të situatës Covid-19 të 29 marsit 2022, mbi 600 raste të XE janë renditur deri më sot. “Vlerësimet e hershme tregojnë se XE është një tjetër dhjetë për qind më ngjitës se varianti BA.2,” thotë OBSH. Megjithatë, kjo ende duhet të konfirmohet.

“Ky variant i veçantë rekombinant ka treguar një normë të ndryshueshme rritjeje dhe ne ende nuk mund të konfirmojmë nëse ka ndonjë avantazh real të rritjes,” shkroi në një deklaratë Susan Hopkins, këshilltare e lartë mjekësore në Departamentin e Shëndetësisë në Mbretërinë e Bashkuar.

Aktualisht ka shumë pak prova për të nxjerrë ndonjë përfundim në lidhje me transmetimin, ashpërsinë ose efektivitetin e vaksinës, tha Hopkins./albora.ch/

Marketing