Në takimin vjetor në Tiranë, vendet e rajonit Adriatiko-Jonian, përfshirë Serbinë, miratuan një deklaratë që e quan pushtimin rus të Ukrainës “agresion i paligjshëm dhe i pajustifikuar” dhe shpreh angazhimin për “sovranitetin, pavarësinë, unitetin dhe integritetin territorial” të Ukrainës.

Marketing

Kroacia, Sllovenia, Italia, Greqia, BiH, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Shqipëria dhe San Marino u mblodhën në një forum të quajtur Strategjia e BE-së për Rajonin Adriatiko-Jonian (EUSAIR), transmeton Hina.

Në deklaratën e përbashkët, ata renditën 25 pika që lidhen me bashkëpunimin e ardhshëm të ndërsjellë nën kujdesin e Komisionit Evropian dhe pika e parë lidhej me luftën në Ukrainë.

“Ne, përfaqësuesit e qeverive (…), shprehim në mënyrën më të fortë keqardhjen tonë për agresionin e paligjshëm dhe të pajustifikuar të Rusisë kundër Ukrainës (…). “Ne riafirmojmë angazhimin tonë për sovranitetin, pavarësinë, unitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht (grant)”, thuhet në deklaratë.

Deklarata nuk është një dokument ligjërisht i detyrueshëm, por ajo shpreh qëndrimin politik parimor të vendeve nënshkruese. Deklarata u bë e ditur pas një takimi me dyer të mbyllura në Tiranë, ku morën pjesë sekretarët e shtetit të ministrisë së jashtme.

Një përfaqësues i Serbisë, një vend që nuk ka vendosur sanksione ndaj Rusisë, nuk ishte i disponueshëm për koment menjëherë pas takimit.

Marketing