Të rinjtë zviceranë po përjetojnë ritme shqetësuese të ngacmimeve seksuale në internet dhe sulmeve kibernetike, me vajzat më të prekura se djemtë, thonë studiuesit. Kjo përkon me rritjen e madhe të përdorimit të aplikacioneve për ndarjen e videove si TikTok.

Marketing

Studimi i James 2022, i publikuar të enjten nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW) dhe Swisscom, zbuloi se gati gjysma e 1000 adoleshentëve të anketuar ishin ngacmuar seksualisht të paktën një herë në internet, krahasuar me 19% në 2014, shkruan media zvicerane swissinfo përcjell Albora.ch

Vajzat janë shumë më shpesh viktima të fenomenit sesa djemtë (60% kundrejt 33%). Gjysma e vajzave adoleshente të ngacmuara u inkurajuan nga një i panjohur për të dërguar foto erotike.

Në përgjithësi, Instagram (81%) dhe Snapchat (76%) mbeten rrjetet sociale më të përdorura nga adoleshentët zviceranë. Sidoqoftë, aplikacioni kinez i videove TikTok ka regjistruar një rritje meteorike me 67% të të rinjve që përdorin rregullisht platformën, krahasuar me 51% dy vjet më parë dhe 8% në 2018.

Kur në rrjetet sociale, të rinjtë publikojnë postime më rrallë se në të kaluarën, dhe kur bëjnë, janë më tepër “histori” apo “shtypje” kalimtare. Ata priren të shikojnë postime të tjera dhe t’i “pëlqejnë” ato ose të shkruajnë mesazhe personale përmes bisedës. Rreth 97% e të rinjve të anketuar komunikojnë në WhatsApp.

Në të kundërt, adoleshentët janë zhdukur praktikisht nga Facebook: vetëm 5% ende e përdorin atë çdo ditë ose disa herë në javë. Në vitin 2014, 79% e bënë këtë.

Vajzat janë përdorues më të shpeshtë të aplikacioneve të mediave sociale, veçanërisht TikTok, Instagram dhe Pinterest, ndërsa djemtë kanë më shumë gjasa të kalojnë kohën e tyre në internet duke luajtur video lojëra. Rreth 79% e të rinjve luajnë video lojëra të paktën disa herë, me djemtë (93%) shumë më të prirur për të luajtur sesa vajzat (65%). Megjithatë, pjesa e vajzave lojtarë është rritur që nga viti 2018.

Thirrje për veprim

Gjetjet, thonë studiuesit e ZHAW, tregojnë për një nevojë urgjente për të mbrojtur të rinjtë, veçanërisht gjatë një faze të ndjeshme të zhvillimit personal dhe seksual. Ata bëjnë thirrje për një gamë të gjerë masash për edukimin e medias.

Përveç vëmendjes më të madhe në shkolla, “prindërit duhet gjithashtu të kenë një interes më të madh për problemin dhe të marrin përgjegjësinë e tyre. Ashtu si ata i shoqërojnë fëmijët e tyre në rrugë, ata duhet të bëjnë të njëjtën gjë në internet”, tha Michael In Albon, i cili është përgjegjës për mbrojtjen e mediave për të rinjtë në Swisscom.

Një tjetër fenomen shqetësues, thotë studimi, është se të rinjtë po bëhen më të pakujdesshëm për mbrojtjen e privatësisë. Dhjetë vjet më parë, 84% e të rinjve thanë se kishin aktivizuar cilësimet e duhura të privatësisë në rrjetet sociale, por sot vetëm 60% thanë se i kishin aktivizuar. Ndërsa adoleshentët janë bërë më të matur në lidhje me informacionin që publikojnë për veten e tyre, frika e tyre nga zbulimi i të dhënave personale në internet është zvogëluar.

Studimi i James, i lëshuar çdo dy vjet nga Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Cyrihut dhe Swisscom, bazohet në një anketë të zakoneve të medias të rreth 1000 zviceranë midis moshës 12 dhe 19 vjeç.

Marketing