Rritja e jashtëzakonshme e çmimeve po bëhet gjithnjë e më shumë një problem social në Austri: Në Vjenë, njerëzit qëndrojnë në radhë për ushqim falas nga ora 5.30 e mëngjesit.

Marketing

Wiener Volkshilfe shpërndan pa pagesë sende ushqimore për nevojtarët në Modecenterstrasse 10 (Vjenë-Landstrasse) – gjithashtu të martën: Njerëzit kanë qenë në radhë që nga ora 5.30 e mëngjesit. Ndarja hapet në shtatë e gjysmë. Dhe ata që vijnë me vonesë nuk do të marrin asnjë nga 250 thasët me ushqime. Gjashtëdhjetë njerëz duhej të largoheshin përsëri, shpjegon Paul Dickinger, kreu i departamentit të menaxhimit të vullnetarëve në Wiener Volkshilfe.

Numrat u jepen atyre në nevojë, të renditur sipas ngjyrës. Në radhën e gjatë 300 metra ka një numër të madh grash, në grupe të vogla, me karroca dhe fëmijë të vegjël. Një foto? Një intervistë? “Jo, jo. Ju lutemi mos”, thonë ata. Logjikisht, askush nuk është krenar që nuk është në gjendje të përballojë sende ushqimore.

“Gjithnjë e më shumë njerëz po futen në telashe”

Paketat ushqimore financohen nga Bashkia e Vjenës dhe donacione private. Janë dy çanta rreth 25 euro për secilin. Para pandemisë u shpërndanë 60 deri në 70 pako ushqimore. Që nga lufta në Ukrainë dhe çmimet në rritje, janë 250. “Gjithnjë e më shumë njerëz po futen në telashe,” thotë Lilli Gneisz, e cila është përgjegjëse për donacionet dhe mbledhjen e fondeve në Volkshilfe. “Unë pres që nevoja të vazhdojë të rritet.”

Që nga muaji maj, Volkshilfe ka bashkëpunuar me Wiener Tafel, kështu që paketat ushqimore tani përmbajnë produkte të freskëta përveç ushqimeve që nuk prishen, si makarona, oriz, vaj, sheqer, miell, kubikë supë ose peshk të konservuar. Të martën kishte një kokë marule.

Radhë për orë të tëra për dy çanta

Volkshilfe pyet nëse dikush është vërtet në nevojë. Por nuk ka kontroll. “Por gjithsesi,” thotë Paul Dickinger, “askush nuk rreshtohet këtu për argëtim dhe para. Është e nevojshme kur dikush zgjohet kaq herët dhe më pas pret disa orë për dy thasë me ushqime”.

40 për qind nga Ukraina

Kush do të lëshojë? “Ka shumë të moshuar, shumë prindër të vetëm, njerëz me procedura të vazhdueshme azili, përfitues të të ardhurave minimale dhe që nga pranvera ka pasur edhe shumë njerëz nga Ukraina”, thotë Lilli Gneisz. Ukrainasit aktualisht përbëjnë rreth dyzet për qind të përfituesve të donacioneve.

Dhurimi i ushqimit zgjat dhjetë ditë

Sarah M. (35) mban një karton të verdhë në dorë, ajo është në pjesën e përparme të linjës dhe ndodhet aty që nga ora 5 e mëngjesit. Ajo është një prind i vetëm, ka studiuar kimi nga Turqia me tre fëmijë (8, 10, 12 vjeç). Dhjetëvjeçari juaj është i sëmurë dhe duhet të shkojë në AKH çdo ditë. Ajo e menaxhon vetë familjen e saj, organizon kujdesin mjekësor për vajzën e saj të sëmurë, ajo është e papunë. Ajo jeton në Vjenë që nga viti 2011 dhe ka një vit që vjen në Volkshilfe. “Jo foto, ju lutem,” thotë ajo dhe vazhdon të kontrollojë me ankth për të parë nëse fotografi ynë nuk po bën një foto në fund të fundit. Ajo jo.

“Gjithçka është papritmas kaq e shtrenjtë”

Me pagesën e fëmijës ajo ka 1300 euro në muaj për veten dhe tre fëmijët e saj. Dhurimi i ushqimit është i mjaftueshëm për dhjetë ditë, thotë ajo. “Unë kam nevojë për këto ushqime”. Dhe “jeta është kaq e shtrenjtë tani. Energjia elektrike, gazi, sendet ushqimore. Gjithçka është befas kaq e shtrenjtë”. Ajo dëshiron që ukrainasit të kenë botimin e tyre. “Ka shumë këtu tani”. 

“Tani ka të bëjë me mbijetesën”

Ukrainasja Victoria K. (47) punonte në shtëpi si mjeke. Ajo është në Vjenë me vajzën e saj (18) që nga 8 marsi. Ata kanë pritur që nga ora pesë. Ju jeni të lodhur. U ngritën në katër dhe më pas kaluan me makinë nga distrikti i nëntë në atë të tretë nëpër Vjenë. Ju keni numrin 31. Turp? “Jo,” thotë ajo. “Tani ka të bëjë me mbijetesën, nuk mendoj për këtë. Ne rreshtohemi kudo që mund të marrim diçka.” a është ajo e uritur “Sinqerisht, po ndonjëherë.” Ajo do të donte t’i jepte vajzës shtesa të vogla, t’i blejë ëmbëlsirat e saj.

Victoria dhe vajza e saj jetojnë në një apartament komunal, pa qira. Ata kanë në dispozicion 5,50 € në ditë. Ata marrin 40 euro shtesë në muaj si një lloj para xhepi. Victoria K. është me Volkshilfe për herë të parë, refugjatë të tjerë ukrainas i kanë thënë asaj për këtë.

“Rritja e çmimit ndikon edhe tek ne”

Lilli Gneisz thotë se ata e ndjenin shumë drejtpërdrejt se jeta po bëhet më e shtrenjtë. “Çmimet po rriten. Buxheti ynë nuk është.” Gjithsej 1500 njerëz punojnë për Wiener Volkshilfe. Në mesin e vullnetarëve ka shumë që vetë kanë përvojë ikjeje dhe përvoja të mira me Volkshilfe. Ata vijnë dhe duan të kthejnë diçka, thotë Lilli Gneisz. Nëpunësit civilë janë shpesh shumëgjuhësh, shumë flasin arabisht, turqisht ose ukrainas.

Punonjësit dhe vullnetarët përpiqen t’i trajtojnë njerëzit si të barabartë. “Në fund të fundit, kjo nuk ka të bëjë me fletëpalosjet,” thotë Lilli Gneisz. “Nuk ka të bëjë as me idealizmin. Unë thjesht shoh një përgjegjësi të qartë shoqërore këtu: shteti duhet të kujdeset për të dobëtit.” Çështja zgjat çdo të martë deri në orën 10:00 – të gjitha informacionet janë të disponueshme në faqen e internetit të Volkshilfe. 

Marketing