Shifrat e reja tregojnë: Në vitin 2022, qiratë janë rritur më shumë se kurrë më parë. Në varësi të rajonit, ka pasur një rritje deri në gjashtë për qind, shkruan Blick, përcjell Albora.ch.

Marketing

Në Zvicër, qiramarrësit që kërkonin një apartament të ri duhej të gërmonin më thellë në xhepat e tyre në vitin 2022 në të gjitha kantonet. Përfundimi është se viti i kaluar pati rritjen më të lartë vjetore të qirasë që kur shifrat filluan të mblidheshin në vitin 2009. Dhe rritja e mëtejshme e çmimeve ka shumë të ngjarë.

Sipas indeksit të qirave, që Homegate mbledh së bashku me ZKB-në, qiratë e kërkuara – pra qiratë për apartamentet e shpallura – u rritën me 2.8 për qind në vitin 2022. Sipas studimit të publikuar të martën, kjo rritje e ndjeshme është rezultat i mungesës në rritje në tregun e banesave dhe kostove të larta të ngrohjes dhe ndihmës. Në dhjetor, indeksi u rrit me 0.2 për qind krahasuar me një muaj më parë.

Të gjitha kantonet janë prekur nga rritja

Krahas rritjes rekord të lartë të qirave, një veçori e veçantë ishte edhe gjerësia e rritjes. Qiratë e kërkuara nuk kanë rënë në asnjë nga kantonet. Qiratë janë rritur edhe në kantone si Valais, Ticino dhe Jura, ku kërkimi për qiramarrës të rinj ka qenë mjaft hezitues vitet e fundit.

Qiratë u rritën më së shumti në Graubünden, me 6.7 përqind. Kantonet si Aargau, Thurgau dhe Solothurn, të cilat më parë prireshin të tregonin rënie të qirave për shkak të normave të larta të vendeve të lira, gjithashtu u rritën.

Do të jetë edhe më e shtrenjtë

Sipas Homegate, nuk kishte eksod urban, siç u diskutua shpesh gjatë Corona. Qiratë u rritën me 6.2 për qind në Cyrih, me 5.3 për qind në Lugano dhe me 3.7 për qind secila në Bazel dhe Lucern.

Në funksion të rënies së aktivitetit ndërtimor dhe emigracionit neto të qëndrueshëm, rritje të qirave pritet të pritet edhe në vitin e ri 2023, sipas ekspertëve. Aktualisht, veçanërisht në rajonet urbane, oferta ende nuk është në gjendje të plotësojë kërkesën.

Për sa kohë që është kështu, baza për rritjen e kërkuar të qirave vazhdon të ekzistojë.

Marketing