Disa qindra njerëz në Zvicër kanë ndryshuar gjininë e tyre zyrtare që nga prezantimi i një procesi të thjeshtuar të regjistrimit në fillim të vitit. Vetëm në qytetet e mëdha, 350 njerëz e kanë bërë këtë.

Marketing

Tetëdhjetë persona ndryshuan gjininë në Cyrih, 47 në Bazel, 46 në Bernë, 36 në Gjenevë dhe 19 në Lucern, sipas një sondazhi nga NZZ am Sonntag . Ata që u përfshinë ishin të moshës 12-75 vjeç, me nëntë persona më të rinj se 16 vjeç. Përqindja e atyre që kaluan nga femra në mashkull ishte pak më e lartë se nga meshkujt në femra.

Që nga 1 janari, kushdo që dëshiron të ndryshojë gjininë zyrtare nuk duhet të shkojë më në gjykatë në Zvicër. Personat transgjinorë dhe interseksualë tani mund të ndryshojnë emrin dhe gjininë e tyre në gjendjen civile pa komplikime burokratike. Nuk ka më asnjë ekzaminim mjekësor apo parakushte të tjera.

Regjistrat e gjendjes civile dhanë një vlerësim paraprak pozitiv për ligjin e ri. “Qëllimi ishte që të mbaheshin pengesat sa më të ulëta që të ishte e mundur, dhe tani ato janë”, tha në një intervistë Roland Peterhans, president i Shoqatës Zvicerane të Regjistrimit Civil, me NZZ am Sonntag . “Nëse do të kishte pasur njerëz që dëshironin të ndryshonin gjininë e tyre dhe më pas të ndryshonin përsëri pas tre javësh, ne do të duhej të kalonim nëpër libra. Por ne nuk i kemi pasur këto raste”.

Ai gjithashtu nuk ishte në dijeni të ndonjë abuzimi sistematik. “Nuk kemi parë asnjë mashkull të ndryshojë gjininë për të dalë në pension më herët ose për të shmangur shërbimin ushtarak,” tha ai. Gratë aktualisht mund të dalin në pension në 64 vjeç në Zvicër, burrat në 65; shërbimi ushtarak është i detyrueshëm për burrat, fakultativ për gratë .

Peterhans tha se ai ishte marrë personalisht me rreth 30 raste dhe kishte takuar njerëz që ishin regjistruar nën gjininë e gabuar për shumë vite dhe tani ishin të lumtur që mund të merrnin këtë hap.

“Është përparim i jashtëzakonshëm për ta që nuk duhet të ekspozohen më në gjykatë,” tha ai.

Marketing