Qeveria zvicerane ka përshkruar planet e saj për të rritur kapacitetin e magazinimit të gazit në vendet fqinje për të siguruar furnizimet përpara dimrit.

Marketing

Gazi përbën afërsisht 15% të konsumit përfundimtar të energjisë në Zvicër dhe përdoret kryesisht për ngrohje dhe gatim. Rreth gjysma e kësaj vjen nga Rusia. Pas shpërthimit të luftës në Ukrainë, Zvicra ka  rritur përpjekjet për të blerë gaz nga burime të tjera dhe për të siguruar kapacitet shtesë magazinimi, si dhe importet e gazit natyror të lëngshëm.

Të mërkurën, qeveria prezantoi detajet e planeve të saj për të ngritur një rezervë gazi dimëror nëpërmjet magazinimit kryesisht në vendet fqinje. Qëllimi është të minimizohet ndikimi nëse furnizimet me gaz rus ndërpriten.

“Kjo rezervë fizike synon të mbulojë 15% (rreth 6 teravat orë TWh) të konsumit vjetor të gazit të Zvicrës (rreth 35 TWh). Rreth gjysma e kësaj rezerve fizike është rezervuar tashmë nga kompanitë rajonale Gaznat dhe GVM në Francë”, tha qeveria.

Përveç prokurimeve të rregullta, 6 TWh do të blihen përmes opsioneve për gazin jorus në Francë, Gjermani, Itali dhe Holandë, të cilat mund të aksesohen në një njoftim të shkurtër për një tarifë fikse, tha ai.

Kjo korrespondon me rreth 20% të konsumit zviceran të dimrit, dhe gjithashtu diversifikon rrugët e dorëzimit.

Një grup pune për energjinë duhet të raportojë deri në mes të qershorit mbi mënyrën e menaxhimit të rezervës së gazit.

Pushtimi i Ukrainës nga Rusia, furnizuesi kryesor i Evropës me gaz, ka shtyrë Bashkimin Evropian dhe vendet joanëtare të BE-së si Zvicra të rimendojnë politikat e tyre energjetike mes shqetësimeve të shtuara për goditjet e furnizimit. Rusia furnizon 40% të gazit të BE-së dhe 27% të naftës së saj të importuar, dhe vendet e BE-së po luftojnë për të rënë dakord për sanksionet për këtë të fundit./albora.ch/

Marketing