Sipas UNICEF-it, Zvicra ka kujdesin e katërt më të shtrenjtë në botë për fëmijët. Qeveria federale po punon për një paketë subvencionesh financiare që kushtojnë 530 milionë CHF në vit për të ulur koston për prindërit, raportoi RTS.

Marketing

Një studim i UNCEF-it i vitit 2021 për kujdesin ndaj fëmijëve në vendet e pasura e rendit Zvicrën si kujdesin e katërt më të papërballueshëm për fëmijët, një masë që merr parasysh koston në raport me të ardhurat. Të vetmet vende me kujdes më të papërballueshëm për fëmijët janë Qiproja, SHBA dhe Sllovakia. Zvicra gjithashtu renditet në një të tretën e fundit për nga cilësia.

Zvicra, Irlanda dhe Zelanda e Re kanë kujdesin më pak të përballueshëm për fëmijët për klasën e mesme. Dy fitues me paga mesatare do të duhet të shpenzojnë ndërmjet një të tretën e gjysmën e një rroge për të paguar dy fëmijë në kujdesin e fëmijëve.

Prindërit në Zvicër mbështeten shumë në kujdesin informal ose kujdesin e ofruar pa shpërblim nga të afërmit, miqtë ose fqinjët. Në vendet e pasura, 27% e fëmijëve nën 3 vjeç dhe 29% e fëmijëve nga mosha 3 deri në moshën shkollore mbështeten në një kujdes të tillë për të paktën një orë në javë. Megjithatë, në Zvicër kjo përqindje për fëmijët nën 3 vjeç është 40%. Vetëm Rumania (53%), Sllovenia (47%) dhe Republika Çeke (47%) kanë përqindje më të larta. 

Për të përmirësuar renditjen e Zvicrës, qeveria federale synon ta bëjë kujdesin e fëmijëve më të përballueshëm duke e subvencionuar atë. Plani i paraqitur të martën përfshin subvencione ndërmjet 10% dhe 20% të kostos mesatare, të cilat do t’u paguhen drejtpërdrejt prindërve pavarësisht nga të ardhurat e tyre.

Pagesat do të kombinohen me subvencionet e paguara në nivel kantonal dhe parashikohet të kushtojnë 530 milionë CHF. Kantonet aktualisht ofrojnë pagesa ndërmjet 5% dhe 10% të kostos. Qeveria federale po u kërkon kantoneve t’i rrisin këto shuma.

Për më tepër, një projekt aktual që synon krijimin e më shumë vendeve të kujdesit për fëmijët pritet të zgjerohet. Për këtë qëllim janë caktuar 160 milionë CHF para federale.

Diskutimet për këtë çështje do të zgjasin deri më 7 shtator 2022.

Marketing